Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

Οι κίνδυνοι από την αφρικανική σκόνη

Επέστρεψε στη χώρα μας η σκόνη από τη Σαχάρα. Η ορατότητα από χθες είναι περιορισμένη στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, ωστόσο σήμερα το απόγευμα οι βοριάδες αναμένεται να καθαρίσουν την ατμόσφαιρα. Κάθε χειμώνα και άνοιξη παρατηρούνται στη χώρα μας περίπου δέκα φαινόμενα μεταφοράς «αφρικανικής» σκόνης. «Τα βαρομετρικά χαμηλά, που έρχονται από την Κεντρική Μεσόγειο και τις ακτές της Αφρικής, “φέρνουν” περισσότερη σκόνη και λασποβροχές την άνοιξη.Και αυτό διότι τότε τα χαμηλά κινούνται επάνω από την ψυχρή θάλασσα και δεν δίνουν τόσο συχνά βροχές.Ετσι δεν ξεπλένεται η ατμόσφαιρα και η σκόνη φτάνει ανενόχλητη ως την Ελλάδα και σε άλλες περιοχές της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης» τονίζει ο διευθυντής παροχής υπηρεσιών της ΕΜΥ, μετεωρολόγος κ. Θ. Κολυδάς. Οι περιοχές που συνήθως πλήττονται από τη σκόνη και τη λασποβροχή είναι η Κρήτη, το Ανατολικό Αιγαίο (Κυκλάδες, Δωδεκάνησα) και η Πελοπόννησος. 

Η αερομεταφερόμενη σκόνη επιδεινώνει τα συμπτώματα των ασθενών οι οποίοι ταλαιπωρούνται από άσθμα και άλλες αλλεργίες καθώς και από χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια και βρογχική υπερευαισθησία. Επίσης έχει ενοχοποιηθεί ακόμη και για εμφάνιση καρδιαγγειακών προβλημάτων. Τα σωματίδια της σκόνης γίνονται τοξικά στην πορεία τους βόρεια της Σαχάρας καθώς συσσωρεύουν στοιχεία όπως ο φωσφόρος και το πυρίτιο, μέταλλα όπως το νικέλιο και ο ψευδάργυρος, τοξικά όπως οι διοξίνες και οι πολυαρωματικοί υδρογονάνθρακες αλλά και υπολείμματα βιομηχανικών ρύπων, καυσαερίων κτλ. Αυτά τα μικροσκοπικά σωματίδια σκόνης διεισδύουν στο αναπνευστικό σύστημα, περνούν στην κυκλοφορία του αίματος και μπορεί να προσβάλουν πολλά ζωτικά όργανα.

Ακόμη, η σκόνη μπορεί να προκαλέσει φλεγμονώδη αντίδραση στα μάτια και στο δέρμα και να επιδεινώσει τις υπάρχουσες αλλεργίες καθώς στην πορεία της από την Αφρική συμπαρασύρει βακτήρια, μύκητες, αλλεργιογόνες ουσίες από φυτά που έχουν ανθίσει σε άλλες περιοχές κτλ. Οσοι υποφέρουν από αλλεργίες πρέπει να αποφεύγουν τις εξόδους τις ημέρες που μας «επισκέπτεται» η σκόνη από την Αφρική. Το ίδιο συστήνει ο καθηγητής Φυσιολογίας της Αναπνοής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ κ. Π. Μπεχράκης και σε όσα άτομα πάσχουν από χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια και βρογχική υπερευαισθησία. Σε γενικές γραμμές ο καθηγητής προτείνει σε εκείνους που αντιμετωπίζουν προβλήματα να μην κυκλοφορούν στον δρόμο τις ώρες που το φαινόμενο βρίσκεται σε έξαρση, να αναπνέουν από τη μύτη ώστε να φιλτράρονται τα σωματίδια και να αποφεύγουν την έντονη κόπωση. Με άλλα λόγια, όχι τρέξιμο και κοπιαστικές εργασίες.