Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Το ηλιακό αεροπλάνο Zephyr έσπασε κάθε ρεκόρ αντοχής

Ρεκόρ πτήσης σημείωσε το ηλιακό αεροπλάνο Zephyr, το οποίο προσγειώθηκε στη στρατιωτική βάση της Αριζόνα, μετά από 15 ημέρες που παρέμεινε στον αέρα, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC…

«Είναι πρώτη φορά που ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος παραμένει τόσες πολλές ημέρες στον αέραΕίμαστε πολύ ευχαριστημένοι με το αποτέλεσμα» δήλωσε ο επικεφαλής του προγράμματος κατασκευής του, Jon Saltmarsh.

Το αεροπλάνο κατασκευάστηκε από τη βρετανική εταιρεία αμυντικών συστημάτων Qinetiq

Πηγή: troktiko2010

Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Η μετεωρολογία διαλευκάνει ιστορικά μυστικά

Το κλίμα παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανθρώπινη εξέλιξη. Παράλληλα, η μελέτη του βοηθάει στη λύση άλυτων μέχρι σήμερα ιστορικών μυστικών.

Σύμφωνα με ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον ελβετό Ουλφ Μπούντγκεν και το γερμανό Γιαν Έσπερ, οι ιστορικές εποχές εντάσσονται «χοντρικά» σε κλιματικούς κύκλους. Η ακμή της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, για παράδειγμα, σημειώθηκε σε περιόδους υψηλών θερμοκρασιών, η παρακμή άλλων, αντίθετα, όπως εκείνων του Μεσαίωνα, σε εποχές παγετώνων και κακοκαιρίας.

Οι επιστήμονες βασίζουν το πόρισμά τους στην ανάλυση του κλίματος στην Ευρώπη από το 500 π.Χ. έως σήμερα. Το βασικό μέσο ανάλυσης ήταν 900 υπολείμματα ξύλου βελανιδιάς από σπίτια και απολιθωμένα δέντρα. Το κριτήριό τους ήταν ο νέος δακτύλιος φλοιού, που προστίθεται κάθε χρόνο στους κορμούς των δέντρων και ο οποίος είναι τόσο παχύτερος, όσο υψηλότερη είναι η θερμοκρασία. Από την συγκριτική μελέτη με τις ιστορικές εποχές προέκυψε στη συνέχεια, ότι οι πλατιοί φλοιοί αποτυπώνουν ειρήνη και ευημερία, ενώ οι λεπτοί, πόλεμο και ανέχεια.

Η διαπίστωση της θερμοκρασίας μπορεί να γίνει έτσι το κλειδί για τη λύση πολλών ιστορικών αινιγμάτων.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι το κλίμα δεν καθορίζει αιτιακά τον πολιτισμό, τον επηρεάζει όμως σημαντικά. Γι αυτό και θα έπρεπε ο πολίτης να μιλά για τον καιρό - όχι όμως με ρηχό τρόπο, όπως συμβαίνει συνήθως, αλλά με επίγνωση του μεγάλου ρόλου του στην κοινωνική ζωή.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artId=378690&dt=17/01/2011