
Στη σχετική ανακοίνωσή της, η Alitalia αναφέρει ότι το σχέδιο εξαγοράς της προβλέπει την κατάργηση 1.600 θέσεων εργασίας ενώ αβέβαιο παραμένει το μέλλον 8.300 εργαζομένων στον τομέα συντήρησης, την Alitalia Servizi, θυγατρική της Alitalia. Οπως σχολιάζει σχετικά η εφημερίδα International Herald Tribune, η είδηση της εξαγοράς έναντι τόσο χαμηλού τιμήματος –σαφώς κάτω του ενός δισ. που προβλεπόταν την περασμένη εβδομάδα– βρήκε τους Ιταλούς να ετοιμάζονται για τη Μεγάλη Εβδομάδα. Ωστόσο, ο ιταλικός οικονομικός Τύπος σχολίασε με δριμύτητα την υπερβολική έκπτωση με την οποία παραδόθηκε ο άλλοτε εθνικός αερομεταφορέας της Ιταλίας, με την εφημερίδα Il Sole 24 Ore να τονίζει σε κύριο άρθρο της την Κυριακή ότι «η Alitalia είπε ένα οδυνηρό ναι στους Γάλλους». Το ίδιο δημοσίευμα τονίζει πως «είναι δύσκολο να χωνέψει κανείς τη συμφωνία», αλλά παραδέχεται πως ήταν η μοναδική λύση για την επιβίωση του αερομεταφορέα.
Υπενθυμίζεται πως τα τελευταία πέντε χρόνια η ιταλική κυβέρνηση έχει δαπανήσει 4,3 δισ. ευρώ για να διασώσει την Alitalia. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όμως, έχει απαγορεύσει περαιτέρω οικονομική ενίσχυση.
Σημειωτέον ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Alitalia, Μαουρίτζιο Πράτο, υποστηρίζει εδώ και πολύ καιρό μια συγχώνευση με την Air France-KLM, που θα προσφέρει στον ιταλικό αερομεταφορέα τις καλύτερες προοπτικές για μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα εν μέσω εντεινόμενου ανταγωνισμού. Στελέχη του αερομεταφορέα προειδοποιούν, άλλωστε, ότι εξ αιτίας της εκτίναξης των τιμών των καυσίμων και της υφέρπουσας ύφεσης στην αμερικανική οικονομία ενδέχεται να εξανεμιστεί μεγάλο μέρος των κερδών της βιομηχανίας των αερομεταφορών το τρέχον έτος, παρά την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης για αεροπορικά ταξίδια. Ορισμένοι εκτιμούν μάλιστα ότι η αναμενόμενη επιβράδυνση ενδέχεται να εντείνει την πίεση σε αναδυόμενες αεροπορικές εταιρείες της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής.
Τα τελευταία χρόνια, η Alitalia έχει αντιμετωπίσει επιθετικό ανταγωνισμό από τους αερομεταφορείς χαμηλού κόστους, μεταξύ των οποίων την ιταλική αεροπορία Air One αλλά και τις EasyJet και Ryanair. Το μερίδιό της στην ιταλική αγορά αερομεταφορών μειώθηκε, άλλωστε, περίπου στο 30% ενώ πριν από μια δεκαετία έφθανε στο 80%. Υπήρξαν, ωστόσο, ισχυρές οι πολιτικές πιέσεις για να παραμείνει σε ιταλικά χέρια και μόνο μετά το αδιέξοδο στο οποίο περιήλθαν πολλές προσφορές από ιταλικές εταιρείες, αναγκάστηκε η ιταλική κυβέρνηση να συναινέσει στην έναρξη συνομιλιών με την Air France-KLM.
Πηγή: Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου