
Νυχτερινές ώρες και με προτίμηση στη Δυτική Ελλάδα «χτυπούν» οι ανεμοστρόβιλοι στη χώρα μας και μάλιστα με ιδιαίτερη συχνότητα καθώς, όπως προκύπτει από μεγάλη έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών, από το 2000 μέχρι και τον Μάιο του 2009, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας το φαινόμενο καταγράφηκε 185 φορές.
O αναπληρωτής καθηγητής στο Εργαστήριο Κλιματολογίας και Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Παναγιώτης Νάστος, μαζί με τον κ. Γιάννη Ματσαγγούρα που είναι σμηναγός, μετεωρολόγος στην Πολεμική Αεροπορία, ανέτρεξαν σε όλα τα διαθέσιμα μετεωρολογικά δεδομένα και τις μαρτυρίες που έχουν διασωθεί από τις αρχές του 20ού αιώνα, με στόχο να διαπιστώσουν τους λόγους για τους οποίους εμφανίζονται τόσο συχνά οι ανεμοστρόβιλοι στη χώρα μας.
«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι στη διάρκεια του περασμένου αιώνα, ο αριθμός των ανεμοστρoβίλων ήταν πολύ μεγαλύτερος, αλλά δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό τους, όχι μόνο επειδή οι μαρτυρίες είναι ελάχιστες αλλά και επειδή δεν υπήρχε ο κατάλληλος εξοπλισμός μελέτης και παρατήρησής τους», λέει ο κ. Παναγιώτης Νάστος. Ο ίδιος προσθέτει ότι οι ανεμοστρόβιλοι εκδηλώνονται ξαφνικά στη χώρα μας εξαιτίας των ιδιαίτερων μετεωρολογικών συνθηκών που δημιουργούνται σε κάποιες περιοχές και μάλιστα απ΄ ό,τι δείχνουν τα στοιχεία της έρευνας, οι μικρές «Κατρίνες» έχουν αποκτήσει και έμμονες συνήθειες...
Από Οκτώβριο έως Μάρτιο
«Οι περισσότεροι από αυτούς δημιουργούνται συγκεκριμένους μήνες και συγκεκριμένες ως επί το πλείστον ώρες». Εμφανίζονται στον ουρανό τις ψυχρές εποχές του έτους, από τον Οκτώβριο μέχρι τον Μάρτιο με ιδιαίτερη προτίμηση τον Νοέμβριο. Πολλοί ανεμοστρόβιλοι δημιουργούνται επίσης τον Δεκέμβριο, τον Οκτώβριο και τέλος τον Σεπτέμβριο. Τους μήνες αυτούς παρατηρείται σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας μας μια... μυστήρια διελκυστίνδα του καιρού που ανοίγει την πόρτα στους ανεμοστρόβιλους σε ειδικές ώρες, όπως μετά τις 12 τα μεσάνυχτα και μετά τις 12 το μεσημέρι. Ο ανεμοστρόβιλος είναι μια στήλη αέρα που στροβιλίζεται με βίαιο τρόπο αγγίζοντας το έδαφος και προκαλώντας καταστροφές σε σπίτια και αυτοκίνητα. Ενίοτε προκαλεί μετακινήσεις αεροσκαφών που βρίσκονται στους διαδρόμους προσγείωσης απογείωσης και «αερομεταφορά» ψαριών από τη θάλασσα στην ενδοχώρα. Ορισμένοι ανεμοστρόβιλοι δεν φθάνουν στο έδαφος και απλώς κρέμονται κάτω από σωρειτόμορφα σύννεφα τα οποία έχουν κατακόρυφη ανάπτυξη, δηλαδή εκτείνονται σε ύψος και όχι σε πλάτος.
Αστάθεια στην ατμόσφαιρα
Για να δημιουργηθούν τέτοια φαινόμενα θα πρέπει πρώτα να σημειωθεί μια αστάθεια στην ατμόσφαιρα, να συντρέξουν δυναμικοί μετεωρολογικοί παράγοντες. Η πίεση του αέρα πέφτει αρκετά και συνεπικουρούμενη από θερμές μάζες και υδρατμούς οδηγεί τα αέρια ρεύματα σε μια δυναμική ανοδική πορεία όπου αρχίζουν να περιδινίζονται δημιουργώντας τον ανεμοστρόβιλο ή τον υδροσίφωνα όπως λέγεται, όταν το ίδιο φαινόμενο δημιουργείται πάνω από τη θάλασσα και όχι στην ξηρά.
Από τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από το 1910 μέχρι σήμερα, προκύπτει ότι στη Δυτική και Νότια Ελλάδα υπάρχουν ευνοϊκές προϋποθέσεις για τη δημιουργία ανεμοστρόβιλων και μάλιστα οι περιοχές αυτές εντοπίζονται στη Βορειοδυτική Πελοπόννησο και τις ακτές της Βόρειας Κρήτης.
Πηγή: Madata.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου