Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2007

Οι κλιματικές αλλαγές βουλιάζουν τις Μαλδίβες


Εάν η παγκόσμια κοινότητα δεν λάβει άμεσα τις απαραίτητες αποφάσεις για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, το κράτος των Μαλδίβων θα είναι ακατοίκητο μέχρι το τέλος του αιώνα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του αρχιπελαγικού κράτους.

Ο Μαουμούν Αμπντούλ Γκαγιούμ προσπαθεί τα τελευταία είκοσι χρόνια να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο για τον κίνδυνο που διατρέχει το κράτος των 1.200 νησιών που εκτείνονται σε μια έκταση 800 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Με την πρόβλεψη της Διακυβερνητικής Διάσκεψης για το κλίμα για άνοδο του επιπέδου της θάλασσας κατά 59 εκατοστά μέχρι το 2100, η αντίστροφη μέτρηση για τις Μαλδίβες έχει ήδη αρχίσει.

Ανοδος
Υπενθυμίζεται ότι από το 1870 έως σήμερα έχει καταγραφεί άνοδος 19,5 εκατοστών στη στάθμη των ωκεανών, ωστόσο τις τελευταίες δεκαετίες το φαινόμενο έχει επιταχυνθεί σημαντικά. Από το 1870 έως σήμερα ο μέσος όρος της ανόδου ήταν 1,44 χιλιοστά το χρόνο. Στη διάρκεια του 20ού αιώνα η άνοδος επιταχύνθηκε στα 1,7 χιλιοστά ανά έτος, ενώ τα τελευταία 50 χρόνια ανέβηκε στα 1,8 χιλιοστά τον χρόνο.

Τα τρία τέταρτα των νησιών που απαρτίζουν το κράτος των Μαλδίβων δεν βρίσκονται περισσότερο από ένα μέτρο πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι το τέλος του αιώνα που διανύουμε ένα μέρος των νησιών θα βρεθεί κάτω από το επίπεδο της θάλασσας.

Από τα 1.200 νησιά του κράτους, μόνο 195 είναι κατοικήσιμα, 93 εκ των οποίων είναι άμεσα εκτεθειμένα στους κινδύνους από την άνοδο του επιπέδου της θάλασσας.

Πηγή: Imerisia

Δεν υπάρχουν σχόλια: