Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2007

Τα Ηνωμένα Έθνη επενδύουν στην πρόβλεψη του καιρού


Αύξηση στις δαπάνες για την πρόβλεψη του καιρού σκέφτεται να κάνει ο Ο.Η.Ε αφού ένα 30% του παγκόσμιου οικονομικού πλούτου διατίθεται μεν για αυτόν τον σκοπό, διανέμεται δε δυσανάλογα.

Ο Γενικός Γραμματέας της Παγκόσμιας Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Μισέλ Ζαρό, ισχυρίζεται πως το ποσοστό του 30% του Α.Ε.Π που δαπανά κάθε ανεπτυγμένη χώρα θα έπρεπε να κατανέμεται ομοιόμορφα και στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Η ανάγκη χωρών που βιώνουν αντίξοες καιρικές συνθήκες όπως πλημμύρες, καταιγίδες ή ξηρασία είναι μεγαλύτερη κυρίως γιατί δεν υπάρχουν τα απαραίτητα μέσα αντιμετώπισης. Οι αναλυτές τονίζουν ότι το ποσό των 5 με 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων που δαπανάται κάθε χρόνο για την πρόβλεψη του καιρού χρειάζεται να αυξηθεί.

Η παροχή περισσότερων πόρων στις αναπτυσσόμενες χώρες δεν σημαίνει την βελτίωση ήδη υπαρχόντων εγκαταστάσεων και υποδομών. Αντιθέτως, πολλές από αυτές τις χώρες δεν διαθέτουν καν τις βασικές υποδομές.

Η διεθνής προσπάθεια για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών επικεντρώνεται κυρίως στην μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα παρά στην πρόληψη. Η Παγκόσμια Μετεωρολογική Υπηρεσία έχει πολλάκις προβάλλει την άποψη της σχετικά με την ενίσχυση της καιρικής πρόβλεψης των αδύναμων χωρών και ενόψει της συνόδου για το κλίμα στη Νέα Υόρκη ελπίζει ότι θα εισακουστεί.

Πηγή: Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια: