Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2010

Η υψηλή θερμοκρασία κρατάει τις αρκούδες... ξύπνιες

Οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, που κατά τους μετεωρολόγους πλησιάζουν σε επίπεδα ρεκόρ συγκριτικά με τα καθιερωμένα του μήνα Δεκεμβρίου, έχουν στερήσει από την καφέ αρκούδα την ανάγκη να πέσει σε χειμερία νάρκη, όπως συμβαίνει συνήθως μέχρι τα μέσα του Δεκέμβρη.

Αυτό συμπεραίνουν οι ειδήμονες κρίνοντας από το πρόσφατο -πριν από δύο εβδομάδες περίπου- αυτοκινητικό δυστύχημα με θύμα θηλυκή αρκούδα, στον κάθετο άξονα της Εγνατίας «Σιάτιστα-Κρυσταλλοπηγή».

Ανάλογη είναι και η συμπεριφορά των αρκούδων στο καταφύγιο του «Αρκτούρου» στο Νυμφαίο Φλώρινας, όπου, από τα δεκατρία ζώα, μόνο τρία έχουν πέσει σε χειμέριο ύπνο.

Εκτιμάται, πάντως, πως το φαινόμενο δεν είναι καθολικό για το σύνολο των περίπου 250 ατόμων στη χώρα μας, καθώς τουλάχιστον τα θηλυκά που βρίσκονται σε κατάσταση εγκυμοσύνης θεωρείται βέβαιο ότι έχουν προσεγγίσει τις φωλιές τους, προκειμένου να ετοιμαστούν για τη γέννα, εξήγησε ο επιστημονικός υπεύθυνος της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Καλλιστώ», κ. Γ. Μερτζάνης.

Προβληματισμένοι είναι και οι μετεωρολόγοι, σύμφωνα με τους οποίους ο ιδιαίτερα θερμός Δεκέμβριος που διανύουμε θυμίζει τους αντίστοιχους μήνες του 1963 και του 1993, όταν το θερμόμετρο ανέβηκε στους 24,5 βαθμούς Κελσίου στη Θεσσαλονίκη και τους 25,5 βαθμούς στην Αθήνα. Ωστόσο, αυτό που χρήζει ανησυχίας, σημειώνει ο προϊστάμενος του Μετεωρολογικού Κέντρου ΕΛΓΑ του αεροδρομίου «Μακεδονία», κ. Μ. Σιούτας, «είναι η αυξημένη συχνότητα με την οποία εμφανίζονται τόσο οι θερμές περίοδοι τον χειμώνα όσο και τα κύματα καύσωνα τα καλοκαίρια».

Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: