Τρίτη 18 Μαΐου 2010

Απρίλιος, ο πιο ζεστός μήνας που καταγράφηκε στον πλανήτη

Ο φετινός Απρίλιος ήταν ο πιο ζεστός Απρίλιος μήνας που έχει καταγραφεί ποτέ στον πλανήτη με μέση θερμοκρασία 14,5 βαθμών Κελσίου, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας (WMO), τα στοιχεία του οποίου χρονολογούνται από το 1880.

«Η μέση θερμοκρασία σε συνδυασμό με αυτήν της επιφάνειας της γης και των ωκεανών τον Απρίλιο ήταν η πιο υψηλή (για Απρίλιο μήνα), καθώς χτύπησε το ρεκόρ των 14,5 βαθμών Κελσίου», σημειώνει ο WMO σε ανακοίνωσή του.

Η θερμοκρασία αυτή ξεπερνά κατά πολύ τον μέσο όρο των 13,7 βαθμών Κελσίου που έχει καταστραφεί ως η θερμοκρασία για τους Απρίλιους μήνες του 20ου αιώνα.

Σύμφωνα με τον WMO, η έδρα του οποίου βρίσκεται στη Γενεύη, το ρεκόρ αυτό θερμοκρασίας τον φετεινό Απρίλιο οφείλεται στο φαινόμενο Ελ Νίνιο.

Το μετεωρολογικό αυτό φαινόμενο αυξάνει αφύσικα τη θερμοκρασία στον ανατολικό Ειρηνικό Ωκεανό και μπορεί να επιφέρει ευρύτερες αναστατώσεις στον καιρό παγκοσμίως.

Ιδιαίτερα υψηλή θερμοκρασία είχαν τον φετεινό Απρίλιο ο Καναδάς, η Αλάσκα, το ανατολικό τμήμα των ΗΠΑ, η Αυστραλία, η Νότια Ασία, η Βόρεια Αφρική και το βόρειο τμήμα της Ρωσίας, καταλήγει ο WMO.

Πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: