Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2009

Οι πιλότοι... κουβέντιαζαν και το αεροπλάνο πετούσε στα «τυφλά»

Σε διαθεσιμότητα, μέχρι να πραγματοποιηθούν έρευνες για το περιστατικό, τέθηκαν δύο πιλότοι ενός αεροπλάνου των αμερικανικών αερογραμμών Northwest Airlines, οι οποίοι, μεταφέροντας 144 επιβάτες από το Σαν Ντιέγκο στη Μινεάπολη, έπιασαν την... κουβέντα, με αποτέλεσμα να χάσουν τον έλεγχο του αεροπλάνου, να μην έχουν καμία επικοινωνία με τον πύργο ελέγχου για μία ώρα και δεκαπέντε λεπτά και να προσπεράσουν το αεροδρόμιο της Μινεάπολης κατά 240 χιλιόμετρα!
Πετώντας συνεχώς στα 37.000 πόδια, οι πιλότοι του Airbus Α320 ξεχάστηκαν με τη συζήτηση για «την πολιτική στις αερομεταφορές» (όπως οι ίδιοι ανέφεραν, αφότου προσγείωσαν το αεροπλάνο) και όταν κατέληξαν σε κάποιο συμπέρασμα ή σε κάποιο αδιέξοδο, αποφάσισαν να επικοινωνήσουν με τον πύργο ελέγχου που είχαν αφήσει 240 χιλιόμετρα πίσω τους για να ζητήσουν άδεια να προσγειωθούν...
Χαρακτηριστικό του πανικού που μπορεί να προκαλέσει μία συζήτηση στα 37.000 πόδια σε αυτούς που βρίσκονται στο έδαφος είναι ότι μετά την προσγείωση του αεροπλάνου επιβιβάστηκαν στο αεροσκάφος αστυνομικοί για να ελέγξουν εάν είχε συμβεί κάποια αεροπειρατεία ή κάποια άλλη εγκληματική ενέργεια, ενώ είχαν κινητοποιηθεί και οι στρατιωτικές αρχές, θέτοντας σε επιφυλακή μαχητικά αεροσκάφη!
Από την πλευρά της, η εταιρεία για την οποία δουλεύουν οι δύο πιλότοι, η Northwest Airlines που είναι θυγατρική της Delta Air Lines, ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιηθεί έρευνα για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες οι πιλότοι έχασαν τον έλεγχο του αεροπλάνου και γι αυτό θα εξεταστούν όλες οι συνομιλίες των πιλότων και τα δεδομένα της πτήσης. Ξεχωριστή έρευνα για το περιστατικό θα διεξάγει και η Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας Μεταφορών και μέχρι αυτή να ολοκληρωθεί, οι δύο πιλότοι δεν θα αναλάβουν άλλες πτήσεις.

Πηγή: Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια: