Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2009

Αεροδρόμιο self service «ανοίγει» στο Παρίσι

Εξι θύρες ηλεκτρονικού ελέγχου διαβατηρίων θα αρχίσουν να λειτουργούν στις 16 Νοεμβρίου στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο του Παρισιού, το Ρουασί- «Σαρλ ντε Γκωλ». Για πολλούς επιβάτες ο χρόνος εισόδου στη Γαλλία θα περιοριστεί σε μερικά δευτερόλεπτα, με μέθοδο απλή και αξιόπιστη κατά 99,97%, σαν να βρίσκεσαι σε self service, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Αρχών.

Το σύστημα ονομάζεται ΡΑRΑFΕS. Μετά την αποβίβασή του από πτήση εξωτερικού, ο ταξιδιώτης πολίτης κράτους-μέλους της ζώνης Σένγκεν δεν περιμένει στην ουρά της συνηθισμένης θυρίδας για τη γνωστή διαδικασία του ελέγχου διαβατηρίων από κάποιον αστυνομικό, αλλά στέκεται μπροστά σε δύο γυάλινες πόρτες.

Τοποθετεί το διαβατήριό του μπροστά στον φακό του εντοιχισμένου σαρωτή για να γίνει ηλεκτρονικά ο έλεγχος του ταξιδιωτικού εγγράφου. Αν το διαβατήριο είναι γνήσιο, η πρώτη πόρτα ανοίγει. Κατόπιν προχωρεί και τοποθετεί τον αντίχειρά του σε ειδικό μηχάνημα αναγνώρισης, ενώ η πόρτα πίσω του κλείνει. Αν το δακτυλικό του αποτύπωμα είναι όμοιο με εκείνο που υπάρχει στο διαβατήριο, ανοίγει αμέσως και η δεύτερη πόρτα. Με ένα βήμα ακόμη βρίσκεται επί γαλλικού εδάφους. Ο έλεγχος ολοκληρώνεται εντός δευτερολέπτων χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. 

Προηγείται βέβαια το απαραίτητο φακέλωμα: Κάθε γάλλος πολίτης που θέλει να κάνει χρήση της διευκόλυνσης οφείλει να περάσει από το αστυνομικό τμήμα του αεροδρομίου, προσκομίζοντας το διαβατήριό του και ένα πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.

Πηγή: ΤοΒήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: