Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2009

"Σήκωσαν" κινητήρα ελικοπτέρου!!

Τα πιθανά κίνητρα της κλοπής του κινητήρα ελικοπτέρου super puma από το Κρατικό Εργοστάσιο Αεροσκαφών (ΚΕΑ) στο παλαιό αεροδρόμιο Ελληνικού ερευνούν οι Αρχές, καθώς δεν διαφαίνεται ο αξίας ενός εκατομμυρίου ευρώ κινητήρας να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κάποιο άλλο ελικόπτερο στον κόσμο.

Η κλοπή διαπιστώθηκε χθες το πρωί από τη Μονάδα και αμέσως σήμανε συναγερμός. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, οι δράστες μπήκαν με άνεση στη Μονάδα, η οποία φυλάσσεται από πεζά και εποχούμενα περίπολα, έφθασαν στον χώρο όπου βρισκόταν επί 20 περίπου μέρες ο κινητήρας πάνω σε πλατφόρμα μεταφοράς του, έσπασαν το λουκέτο, τον έσυραν με την πλατφόρμα περίπου 300 μέτρα μέχρι το σημείο που βρίσκονται τα παλιά ΚΤΕΟ και στη συνέχεια πιθανώς με τη βοήθεια κάποιου γερανού τον φόρτωσαν σε δικό τους όχημα και εξαφανίστηκαν.

Ο κινητήρας έχει βάρος 240 κιλά, πλάτος περίπου 50 εκατοστά και 70 εκατοστά ύψος. Πρόκειται για κινητήρα jet, όπως αυτός των αεροπλάνων, ο οποίος όμως με την προσθήκη ενός υποβιβαστή στροφών θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε κάποιο πλοίο. Και βέβαια μια τέτοια πιθανή χρήση μπορεί να γίνει στην πραγματικότητα μία και μοναδική φορά, αφού ο κινητήρας αναπτύσσει μεγάλες θερμοκρασίες και το πιο πιθανό είναι να λιώσει ό,τι υπάρχει γύρω του, εξηγούσαν έμπειροι αξιωματικοί της Αεροπορίας.

Σίγουρα πάντως ο κινητήρας δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε άλλο ελικόπτερο, αφού ήδη είχε λυθεί και είχαν αφαιρεθεί τμήματά του τα οποία είναι βασικά για την τοποθέτησή του σε άλλο ελικόπτερο, ενώ ακόμα κι αν πωληθεί στη μαύρη αγορά δεν θα μπορεί να λειτουργήσει για μεγάλο διάστημα, καθώς τα ανταλλακτικά του έχουν συγκεκριμένο όριο ζωής (ορισμένων ωρών) και πρέπει να αντικατασταθούν. Ολες αυτές οι σκέψεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η πιο πιθανή χρήση του είναι η τοποθέτησή του σε κάποιο πλοίο παράνομα και για παράνομους σκοπούς (π.χ. μεταφορά ναρκωτικών μία και μοναδική φορά).

«Συνεργοί»
«Η κλοπή χρειαζόταν συνεργούς μέσα από τη Μονάδα που να γνώριζαν τι ακριβώς έπρεπε να πάρουν» υποστήριζαν χθες στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας. Ο Αρχηγός ΓΕΑ πάντως Βασίλειος Κλόκοζας απάλλαξε άμεσα από τα καθήκοντά του τον σμήναρχο διοικητή της Μονάδας μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα που διέταξε.

Η Μονάδα επρόκειτο να μεταφερθεί σε άλλη περιοχή από το 2001, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί η μεταφορά της. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Μονάδα παλαιότερα φυλασσόταν από την Αερονομία που υπήρχε σε παρακείμενο στρατόπεδο, ωστόσο μετά τη μεταφορά της σε άλλη περιοχή της Αττικής, στο ΚΕΑ παρέμειναν μόνο 150 στελέχη της Αεροπορίας και 20 σμηνίτες, που υπηρετούν σήμερα, εκεί καθώς και 260 περίπου άτομα πολιτικό προσωπικό.

Πηγή: Εθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια: