Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2007

Ανεπαρκή μέχρι το 2025 τα αεροδρόμια


Δέσμη μέτρων προκειμένου να ξεπεραστεί το πρόβλημα χωρητικότητας που παρουσιάζουν ήδη πολλά ευρωπαϊκά αεροδρόμια αναμένεται να ανακοινώσει η Ευρωπαϊκή Ενωση. Η χωρητικότητα των αερολιμένων είναι ένα από τα βασικά θέματα που θα συζητηθούν στη Σύνοδο των Υπουργών Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία συγκαλείται αυτή την εβδομάδα.

Η ευρωπαϊκή Κοινότητα εμφανίζεται ανήσυχη δεδομένου ότι βάσει των πλέον πρόσφατων στοιχείων του Eurocontrol τουλάχιστον 60 ευρωπαϊκά αεροδρόμια θα κρίνονται ανεπαρκή ως το 2025, γεγονός το οποίο σημαίνει πως δεν θα μπορούν να διαχειριστούν την αύξηση της αεροπορικής κίνησης.

Υπολογίζεται ότι ως τότε η αεροπορική κίνηση θα έχει αυξηθεί κατά 2,5 φορές σε σχέση με το 2003, στοιχείο που αναλύεται σε περίπου 4,3% ετησίως. Αποτέλεσμα θα είναι περίπου 60 ευρωπαϊκά αεροδρόμια να εμφανίσουν αδυναμία στη διαχείριση της κίνησης τις ώρες αιχμής, ενώ ταυτόχρονα οι επιβάτες θα υφίστανται τεράστιες καθυστερήσεις δεδομένου ότι εκτιμάται πως θα πραγματοποιούνται περίπου 3,7 εκατομμύρια πτήσεις τον χρόνο.

Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι η αεροπορική κίνηση είχε ήδη τριπλασιαστεί από το 1980 ως το 2000, ενώ μεταξύ 1992 και 2005 ο αριθμός των ενδοευρωπαϊκών δρομολογίων έχει αυξηθεί κατά 150%.

Βάσει των στοιχείων υπολογίζεται ότι η ανάγκη θα ανοίξει και τον δρόμο για την κατασκευή περίπου δέκα νέων μεγάλων αεροδρομίων και 15 μεσαίου μεγέθους.

Καθυστερήσεις
Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι τουλάχιστον οι μισές από τις καθυστερήσεις πτήσεων στην Ευρώπη λόγω έντονης κυκλοφορίας οφείλονται στα αεροδρόμια. Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι το χάος που δημιουργείται σε περιόδους αυξημένης ζήτησης σε αρκετά ευρωπαϊκά αεροδρόμια έχει και άλλου είδους συνέπειες, όπως για παράδειγμα την απώλεια αποσκευών. Στο Φιουμιντσίνο της Ρώμης αναφέρθηκε ότι χάθηκαν περίπου 50.000 αποσκευές μόνο τον Αύγουστο, ενώ εταιρείες όπως η British Airways εκτιμούν ότι φέτος η απώλεια αποσκευών θα φτάσει το 1,3 εκατομμύριο τεμάχια.

Στο μεταξύ έτοιμος να αντιμετωπίσει την αύξηση της αεροπορικής κίνησης εμφανίζεται ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, καθώς ήδη έχει προγραμματιστεί αξιοποίηση της υπάρχουσας χωρητικότητας που καλύπτει τα 21 εκατομμύρια επιβάτες του αεροδρομίου.

Εως το 2009 θα υλοποιηθεί έργο πλήρους αξιοποίησης του Δορυφορικού Αεροσταθμού, όπου θα διοχετευθεί το 30% της κίνησης του αερολιμένα, με νέες υποδομές. Παράλληλα θα επεκταθεί και ο κύριος αεροσταθμός με τη δημιουργία νέων εμπορικών χώρων και business lounges.

Πηγή: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: