Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2007

"Φως" στη Μαύρη Θάλασσα


Την «ακτινογραφία» των οικοσυστημάτων της Μαύρης Θάλασσας και τον τρόπο που αυτά συμπεριφέρονται στο παγκόσμιο ισοζύγιο της κλιματικής αλλαγής, αναζητούν οι επιστήμονες του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), από κοινού με Βουλγάρους και Ρουμάνους ομολόγους τους.

Το ωκεανογραφικό σκάφος «Αιγαίο» σάλπαρε για τον Εύξεινο Πόντο με σκοπό να μελετήσει σε ένα ταξίδι 13 ημερών την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η θάλασσα των 422.000 τ.χλμ., που βρέχει έξι χώρες, δέχεται τα νερά του Δούναβη και άλλων δύο ποταμών, καθώς και της Μεσογείου.

Δεδομένου ότι το μεγάλο αυτό θαλάσσιο οικοσύστημα επηρεάζεται από την αλλαγή του κλίματος ποικιλοτρόπως, αλλά ταυτόχρονα την επηρεάζει - εφόσον δεσμεύει από την ατμόσφαιρα διοξείδιο του άνθρακα - τα αποτελέσματα των μετρήσεων αποκτούν μεγάλη σημασία, τώρα που η κλιματική αλλαγή φαντάζει περισσότερο εφιαλτική από ποτέ.

Οι περισσότερες μετρήσεις θα πραγματοποιηθούν στο Δέλτα του Δούναβη, που είναι άλλωστε και ο δεύτερος μεγαλύτερος ποταμός της Ευρώπης. Οι παράκτιες, άλλωστε, περιοχές και κυρίως τα δελταϊκά πεδία λειτουργούν ως «αποθήκες» άνθρακα, καθώς μέσω της φωτοσύνθεσης και της δημιουργίας φυτοπλαγκτού, η θάλασσα απορροφά διοξείδιο του άνθρακα. Παίζει έτσι τον ρόλο ενός φυσικού φίλτρου καθαρίζοντας την ατμόσφαιρα από αέρια που συνεισφέρουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Με την αποστολή οι ωκεανογράφοι στοχεύουν να ποσοτικοποιήσουν τη ροή του άνθρακα στη συγκεκριμένη περιοχή, να καταγράψουν, δηλαδή, με ποιο ρυθμό το CO2 κατακρατάται. Στην κομβική αυτή αποστολή, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου ευρωπαϊκού προγράμματος SESAME (Σουσάμι), η χώρα μας παίζει κεντρικό ρόλο. Οι 16 Ελληνες επιστήμονες που θα επιβαίνουν στο ωκεανογραφικό σκάφος «Αιγαίο» θα συνεργαστούν στενά με Βουλγάρους και Ρουμάνους ομολόγους τους.

Στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.sesame-ip.eu/public/schools-and-cruises μπορεί κάνεις να παρακολουθήσει on line την αποστολή. Στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα προβλέπεται να δημοσιεύονται φωτογραφίες και βίντεο από το ταξίδι, καθώς και ενημέρωση για τις εργασίες των επιστημόνων.

Πηγή: Ethnos

Δεν υπάρχουν σχόλια: