Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2007

Σκληρά τεστ για το Α380 στο 'Οσλο

Προσγειώθηκε πρώτη φορά στο διεθνές αεροδρόμιο του Οσλο, το γιγαντιαίο Α380 της ευρωπαϊκής αεροναυπηγικής κοινοπραξίας «Airbus», για να γίνουν αεροπορικά «τεστ» κάτω από «δύσκολες συνθήκες».

Πρωτίστως, οι υπεύθυνοι της «Airbus» επεδίωξαν το πολύ μεγάλο αεροπλάνο να δοκιμαστεί σε συνθήκες «ομίχλης πάρα πολύ μικρής θερμοκρασίας». Γι' αυτόν, ακριβώς, τον σκοπό το αεροπλάνο θα παραμείνει στο Οσλο περίπου 72 ώρες και θα κάνει προσγειο-απογειώσεις, όταν επικρατεί ομίχλη.

Το αεροσκάφος που πέταξε στο Οσλο, είναι της κατηγορίας των «πρωτοτύπων», τα οποία κατασκευάστηκαν στη μονάδα στην Τουλούζη, και είναι εφοδιασμένο με διαφορετικούς κινητήρες, από εκείνους που έχουν όλα τα αεροσκάφη Α380, που παρήχθησαν μεταγενέστερα

Ειδικότατα, πρόκειται να δοκιμαστούν οι ολοκαίνουριοι κινητήρες αυτού του συγκεκριμένου Α380, που είναι κατασκευασμένοι με την συνεργασία των αμερικανικών εταιρειών, «Pratt and Whitney» και «General Electrics», και είναι τύπου «GP7200» (από την Airbus έχει συσταθεί μία θυγατρική της εταιρεία, η οποία συνεργάζεται με τους δύο αμερικανικούς κατασκευαστές, η Engine Alliance, η οποία και έχει προμηθεύσει τους κινητήρες αυτού του συγκεκριμένου Α380).

Όμως, τα αεροπλάνα της μαζικής παραγωγής των Α380 είναι εφοδιασμένα με κινητήρες «Ρολς Ρόϊς» και με κινητήρες «Ρολς Ρόις» έχει «πιστοποιηθεί» για πτήσεις στα διεθνή αεροδρόμια το Α380, ακόμα και στις ομιχλώδεις συνθήκες, όπως υπενθύμισε σήμερα εκπρόσωπος της κοινοπραξίας.

Μέσω των νορβηγικών αεροδρομίων το δίκτυο των διηπειρωτικών πτήσεων είναι εξαιρετικά περιορισμένο και επομένως η έλευση ενός γιγαντιαίου αεροπλάνου, όπως το Α380, σε ένα από τα νορβηγικά αεροδρόμια, «τώρα και στο μέλλον αποτελεί ένα εντελώς ασυνήθιστο γεγονός» όπως σχολίασαν αναλυτές της διεθνούς αεροπορικής αγοράς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: