Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2007

Περιορισμούς στη ρύπανση από τα αεροπλάνα προωθεί η ΕΕ

Το Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ αποφάσισε να εντάξει τις αεροπορικές εταιρείες στη λεγόμενη αγορά διοξειδίου του άνθρακα, με στόχο την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, ωστόσο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και οι περιβαλλοντιστές θεωρούν την πρόταση ανεπαρκή.

Αν οι αεροπορικές εταιρείες ενταχθούν στην αγορά άνθρακα, όπως όλες οι ενεργοβόρες βιομηχανίες της ΕΕ, θα είναι υποχρεωμένες είτε να μειώσουν τις εκπομπές καυσαερίων είτε να αγοράζουν πίστωση ρύπανσης από άλλες, λιγότερο ρυπογόνες εταιρείες.

«Η αεροπορική κίνηση πρέπει να συμβάλλει στην προστασία από την κλιματική αλλαγή» δήλωσε μετά τη συμφωνία της Πέμπτης ο Γερμανός υπουργός Περιβάλλοντος Σίγκμαρ Γκάμπριελ.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, νομοθέτες και από τις δύο βασικές πολιτικές πλευρές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θεωρούν ότι η πρόταση των υπουργών είναι ανεπαρκής. «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως συννομοθέτης δεν θα δεχτεί να εφαρμοστεί χωρίς αλλαγές αυτή η αδύναμη απόφαση» δήλωσε ο συντηρητικός ευρωβουλευτής Πίτερ Λίεζε, που έφερε το σχέδιο στο Κοινοβούλιο.

Την ίδια στάση κρατά και η WWF: Η πρόταση του συμβουλίου υπουργών «είναι χριστουγεννιάτικο δώρο για τις αεροπορικές εταιρείες» σχολίασε εκπρόσωπος της περιβαλλοντικής οργάνωσης.

Από την πλευρά τους, οι αεροπορικές εταιρείες προειδοποίησαν ότι οι επιχειρήσεις τους θα τεθούν σε κίνδυνο, καθώς το διάστημα 2011-2022 θα πρέπει να καταβληθούν συνολικά 45 δισ. ευρώ για την αγορά πιστώσεων άνθρακα.

Τα αεροπλάνα της ΕΕ ευθύνονται για την μισή από την παγκόσμια εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα από την αεροπορία. Οι εκπομπές των αεροπλάνων αντιστοιχούν μόλις στο 3% της συνολικής παγκόσμιας εκπομπής, ωστόσο η επίπτωσή τους είναι δυσανάλογα μεγάλη, δεδομένου ότι η απελευθέρωση καυσαερίων ψηλά στην ατμόσφαιρα επιδεινώνει περισσότερο το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Οι ΗΠΑ έχουν απειλήσει τη ΕΕ με προσφυγή σε διεθνείς οργανισμούς αν εντάξει την αεροπορία στην αγορά άνθρακα.

Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: