Τρίτη 25 Δεκεμβρίου 2007

Αποκαλυπτήρια για το πρώτο επιβατικό αεροπλάνο κινεζικής κατασκευής

Το πρώτο επιβατικό αεροσκάφος που αναπτύχθηκε εξ ολοκλήρου στην Κίνα παρουσιάστηκε την Παρασκευή στη Σαγκάη, με το Πεκίνο να ελπίζει ότι θα μπορέσει σταδιακά να ανταγωνιστεί την κυριαρχία της αμερικανικής Boeing και της ευρωπαϊκής Airbus.

Το ARJ21-700, γνωστό και ως Ζιανγκ Φενγκ ή Ιπτάμενος Φοίνικας, διαθέτει 90 καθίσματα και προορίζεται για πτήσεις μέσου βεληνεκούς.

Η κρατική εταιρεία AVIC I, που θα παράγει το αεροσκάφος στη Σαγκάη, ελπίζει να ανταγωνιστεί αντίστοιχα μοντέλα της βραζιλιάνικης Embraer και της καναδικής Bombardier. Μέχρι στιγμής έχει δεχθεί τουλάχιστον 170 παραγγελίες για το ARJ21-700, σχεδόν όλες από κινεζικές αεροπορικές εταιρείες.

«Το ARJ21 μας καθιστά μέλος της παγκόσμιας αεροναυτικής βιομηχανίας» δήλωσε ο Λιν Ζουομίνγκ, γενικός διευθυντής της εταιρείας. Ωστόσο το αεροπλάνο «αντιμετωπίζει ακόμα ένα μακρύ ταξίδι προκειμένου να πετύχει οικονομικά» παραδέχτηκε.

Ο Ιπτάμενος Φοίνικας βασίστηκε σε εγχώρια τεχνογνωσία, αν και ορισμένα βασικά εξαρτήματα προέρχονται από ξένους κατασκευαστές, συμπεριλαμβανομένων των κινητήρων της General Electric.

Όπως αναφέρει το Reuters, οι δύο κρατικές κινεζικές εταιρείες αεροναυτικής, οι AVIC I και ΙΙ, ήδη προμηθεύουν εξαρτήματα για τα νέα μοντέλα των Boeing και Airbus και στο μέλλον σκοπεύουν να παρουσιάσουν τα δικά τους μεγάλα επιβατικά τζετ.

Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: