Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2008

Αϋπνίες προκαλούν τα κινητά

Η χρήση των κινητών αυξάνει τον χρόνο που απαιτείται για να φτάσουν οι χρήστες στα βαθιά στάδια του ύπνου και προκαλεί μείωση του χρόνου παραμονής σε αυτά
Ακόμη και οι επιστήμονες που συνεργάζονται με τις εταιρείες κινητών τηλεφώνων συμφωνούν πως η ακτινοβολία που προέρχεται από τα κινητά οδηγεί σε διαταραχές του ύπνου, πονοκεφάλους, ακόμη και σε κατάθλιψη. Τα αποτελέσματα της τελευταίας έρευνας είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά για τα παιδιά και τους εφήβους που χρησιμοποιούν τα κινητά αργά τη νύχτα, προτού κοιμηθούν.
Η ακτινοβολία από τα κινητά τηλέφωνα καθυστερεί τον ύπνο και περιορίζει τη διάρκειά του προκαλώντας πονοκεφάλους και άλλες διαταραχές, κατέληξαν επιστήμονες από τη Σουηδία- από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα και από το Πανεπιστήμιο της Ουψάλα- και από τις ΗΠΑ, από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο Wayne του Μίσιγκαν. Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από τη βιομηχανία κατασκευής κινητών τηλεφώνων και συγκεκριμένα από το Φόρουμ Κατασκευαστών Κινητών Τηλεφώνων (ΜΜF). Στα συμπεράσματά τους οι επιστήμονες καταλήγουν πως η χρήση των κινητών αυξάνει τον χρόνο που απαιτείται για να φτάσουν οι χρήστες στα βαθιά στάδια του ύπνου και προκαλεί μείωση του χρόνου παραμονής σε αυτά, παρεμβαίνοντας έτσι στην ικανότητα του σώματος να ανανεώνεται από την κούραση της ημέρας. «Η έρευνα δείχνει ότι στη διάρκεια της έκθεσης σε ακτινοβολία στο εργαστήριο επηρεάστηκε αρνητικά το στάδιο του ύπνου που είναι σημαντικό για την ανάκαμψη του οργανισμού από την καθημερινή κούραση». Τα συμπεράσματα της έρευνας προκαλούν ανησυχία κυρίως για τα παιδιά και τους εφήβους, οι περισσότεροι από τους οποίους χρησιμοποιούν τα κινητά τους αργά τη νύχτα ενώ έχουν αυξημένες ανάγκες ύπνου. Η έλλειψή του μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στη διάθεση, σε κατά θλιψη, αδυναμία συγκέντρωσης και κακές επιδόσεις στο σχολείο.

Πηγή: tanea

Δεν υπάρχουν σχόλια: