Δευτέρα 28 Ιουλίου 2008

«Ενεση» στον στόλο των Ο.Α. με καθυστέρηση... 4 μηνών

Τέσσερις μήνες μετά την έναρξη του θερινού προγράμματος και αφού στο μεταξύ είχαν προηγηθεί δραστικές περικοπές δρομολογίων ελλείψει αεροσκαφών, οι Ολυμπιακές Αερογραμμές αναμένεται, ίσως και αύριο, να εντάξουν στον στόλο τους ένα Boeing 737-400.

Το αεροπλάνο προσγειώθηκε στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αργά την Παρασκευή και κατευθύνθηκε στην τεχνική βάση της Ολυμπιακής, για να γίνει η εγκατάσταση μιας σειράς οργάνων που απαιτούνται από τους ευρωπαϊκούς και εθνικούς κανόνες. Με την ολοκλήρωση και των απαιτούμενων επιθεωρήσεων, το αεροπλάνο θα ξεκινήσει αμέσως δρομολόγια στο εσωτερικό και στην Ευρώπη, δίνοντας μια μικρή ανάσα στις Ο.Α.

Με την προσθήκη του συγκεκριμένου 737, ο στόλος των Ο.Α. θα περιλαμβάνει πια 38 αεροπλάνα, από τα οποία όμως 2 βρίσκονται στο υπόστεγο για τη «βαριά» συντήρησή τους. Εργαζόμενοι στην Ολυμπιακή επισημαίνουν πως ο κύκλος της συντήρησης απέχει αρκετά από το να κλείσει, προσθέτοντας πως οι εργασίες θα συνεχιστούν και στη διάρκεια του Αυγούστου.

Εκπρόσωποι των Ο.Α. έλεγαν χθες πως το πρόγραμμα του Αυγούστου βασίζεται στην παραδοχή πως η εταιρεία έχει στη διάθεσή της 38 αεροπλάνα, με δεδομένες όμως τις ανάγκες συντήρησης προκύπτει και πάλι έλλειμμα. Οι ίδιες πηγές εξέφραζαν την εκτίμηση (σ.σ. που ακούγονταν και ως ευχή) να ενταχθούν τις επόμενες 10 ημέρες άλλα δύο Boeing 737, ενώ σύμφωνα με άλλες πληροφορίες δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο οι Ο.Α. να μισθώσουν αεροπλάνα με πληρώματα από ευρωπαϊκές εταιρείες.

Η ιστορία του αεροπλάνου που ενσωματώνεται στις Ο.Α. είναι λίγο ασυνήθιστη. Στο παρελθόν, το 737 εκτελούσε κανονικά δρομολόγια, ενταγμένο στον στόλο της βραζιλιάνικης Varig. Πιο πρόσφατα, όμως, ήταν στον έλεγχο του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, πραγματοποιώντας μεταγωγές κρατουμένων. Οπως, πάντως, επισημαίνουν εργαζόμενοι της Ολυμπιακής το αεροπλάνο ήρθε στην Αθήνα με κανονική διαρρύθμιση θέσεων στο εσωτερικό του, χωρίς... κάγκελα.

Με τον υπάρχοντα σχεδιασμό, πάντως, οι Ο.Α. προσπαθούν να βγάλουν το πρόγραμμα του Αυγούστου, προχωρώντας σε δραστικές περικοπές σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2007. Εκπρόσωποι των εργαζομένων σημειώνουν πως κατά μέσο όρο και ώς τις 13 Σεπτεμβρίου, θα ματαιώνονται σε καθημερινή βάση 15 πτήσεις, ενώ για άλλες 30-35 θα αλλάξουν οι ώρες αναχώρησης. Τα τελικά στοιχεία για την επιβατική κίνηση του Ιουνίου αναμένεται να δημοσιοποιηθούν την επόμενη εβδομάδα, όλοι πάντως κάνουν λόγο για κάμψη σε σχέση με πέρυσι με δεδομένες αφ' ενός τις ελλείψεις σε αεροπλάνα και αφ' ετέρου τις περικοπές σε δρομολόγια της Βρετανίας και της Γερμανίας.

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια: