Τρίτη 29 Ιουλίου 2008

Aνώμαλη προσγείωση για Ryanair

Η ιρλανδική αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους Ryanair ενέγραψε μεγάλες ζημίες στο α’ τρίμηνο και προειδοποίησε χθες ότι ενδέχεται να εγγράψει συνολικές ζημίες ύψους 60 εκατ. ευρώ για το τρέχον έτος, εξαιτίας των πιέσεων που δέχεται από την εκρηκτική αύξηση του κόστους των καυσίμων και των μειωμένων αεροπορικών ναύλων.
H μετοχή της εταιρείας κατέγραψε χθες βαριές απώλειες 22%, κάτι που πυροδότησε τη γενική υποχώρηση των μετοχών του αεροπορικού τομέα, καθώς προειδοποίησε ότι ενδέχεται να εγγράψει ζημίες για πρώτη φορά από το 1997 όταν εισήχθη στο χρηματιστήριο.
H μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους στην Eυρώπη ανακοίνωσε μείωση των καθαρών κερδών της κατά 85%, στα 21 εκατ. ευρώ από 139 εκατ. ευρώ.
H ιρλανδική αεροπορική εταιρεία δέχτηκε ισχυρό πλήγμα, καθώς αστόχησε στις προβλέψεις της πως η τιμή του αργού πετρελαίου θα υποχωρούσε σημαντικά. Δίχως την προστασία που προσφέρει το hedging (αντιστάθμιση κινδύνου) όσον αφορά στις αγορές καυσίμων της, υποχρεώθηκε να σηκώσει όλο το βάρος που συνεπάγεται η ραγδαία ανατίμηση του κόστους των καυσίμων.
Tην Δευτέρα, η διοίκησή της ανακοίνωσε πως τροποποιεί εκ βάθρων τη συγκεκριμένη πολιτική και πως ξεκίνησε να χρησιμοποιεί, εκ νέου, τη μέθοδο της αντιστάθμισης κινδύνου για τις αγορές καυσίμων της εν όψει της χειμερινής περιόδου.
Παρά το γεγονός πως κατάφερε να εγγράψει ένα μικρό λειτουργικό κέρδος στη διάρκεια του α΄ τρίμηνου, κατέγραψε ισχυρές ζημίες εξαιτίας της εγγραφής ορισμένων έκτακτων λειτουργικών εξόδων, όπως είναι ένα δεύτερο κύμα διαγραφών της τάξης των 93,6 εκατ. ευρώ επί της αξίας του ύψους 29,8% μεριδίου μετοχών της στον επίσης ιρλανδικό αερομεταφορέα Aer Lingus, αλλά και από την ταχεία υποτίμηση ύψους 17,9 εκατ. ευρώ των 15 παλαιότερης ηλικίας αεροσκαφών που σχεδιάζει να πωλήσει στην διετία 2009/2010.

Πηγή: Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια: