Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2008

Συμφωνία Ισραήλ - Ε.Ε. για απελευθέρωση των αερομεταφορών

Το Ισραήλ και η Ευρωπαϊκή Ένωση υπέγραψαν μια προκαταρκτικού χαρακτήρα συμφωνία - «μνημόνιο αμοιβαίας κατανόησης» - που, όταν εφαρμοστεί σε όλο το «εύρος», θα άρει πάρα πολλούς από τους περιορισμούς που ισχύουν στις αερομεταφορές μεταξύ Ισραήλ και κρατών μελών της Ε.Ε., όπως ανακοινώθηκε εκ μέρους του υπουργείου Μεταφορών στο Ισραήλ.

Ο απώτερος στόχος είναι ένα καθεστώς «ανοικτών ουρανών» να διέπει τις διμερείς αερομεταφορές, όπως διευκρινίστηκε από την ίδια πηγή.

Ο υπουργός Μεταφορών του Ισραήλ, Σαούλ Μοφάζ, που συναντήθηκε στο Ισραήλ με αντιπροσωπεία της Ε.Ε., ανακοίνωσε ότι σύντομα «κι άλλες (ευρωπαϊκές) αεροπορικές εταιρείες θα μπορούν να δρομολογήσουν τα αεροσκάφη τους» από και προς το Ισραήλ.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι μετά την πρωτοχρονιά, φέτος, το ισραηλινό δημόσιο αποδέχθηκε να καλύπτει σε ποσοστό 80% τα συνολικά έξοδα με σκοπό την ασφάλεια των πτήσεων της «Ελ Αλ», που ανέρχονται ετησίως γύρω στα 100 εκατομμύρια δολάρια, αποσαφηνίζοντας όμως ταυτοχρόνως ότι θα καταργηθεί το «μονοπώλιο», που η «Ελ Αλ» έχει προς το παρόν σε ορισμένα διεθνή δρομολόγια από και προς το Ισραήλ.

Προβλέπεται, λοιπόν, από τους αναλυτές της αεροπορικής αγοράς ότι συντόμως πολλές ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες θα χρησιμοποιούν το διεθνές αεροδρόμιο «Μπεν Γκουριόν» ως «ενδιάμεση» στάση των «γραμμών» τους προς την Άπω Ανατολή, ενώ το Ισραήλ θα αποτελέσει την νέα αφετηρία των αεροπορικών τους δρομολογίων προς αεροδρόμια της Βόρειας Αμερικής, ή εκείνα ενός ικανού αριθμού πρωτευουσών όλης της Ευρώπης.

Πηγή: kathimerini

Δεν υπάρχουν σχόλια: