Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2008

Πρώτη πτήση με βιοκαύσιμα από τη Virgin

Το τζάμπο τζετ των 400 θέσεων πέταξε από το Χίθροοου του Λονδίνου στο αεροδρόμιο Σίπχολ κοντά στο Αμστερνταμ με έναν από τους τέσσερις κινητήρες του να καίει βιοκαύσιμο από ξεχωριστή δεξαμενή. Η πτήση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τη Boeing και τον κατασκευαστή των κινητήρων General Εlectric.
Το αεροπλάνο χρησιμοποίησε ένα μείγμα βιολογικών καυσίμων που εξάγονται από τις καρύδες του λαχανοφοίνικα (φοινικοπυρηνέλαιο) ενός δέντρου που ευδοκιμεί στη Βραζιλία και χρησιμοποιείται στα καλλυντικά.
«Το επίτευγμα αυτό θα βοηθήσει τη Virgin Atlantic να χρησιμοποιεί καθαρότερα καύσιμα στα αεροπλάνα της νωρίτερα από το αναμενόμενο. Η πτήση επίδειξης θα μας δώσει κρίσιμες γνώσεις που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να μειώσουμε το αποτύπωμά μας στο διοξείδιο του άνθρακα», δήλωσε ο πρόεδρος της αεροπορικής εταιρείας Ρίτσαρντ Μπράνσον. Πρόσθεσε ότι θα χρειαστούν μερικές εβδομάδες μέχρι να ολοκληρωθεί η επεξεργασία των δεδομένων από την πτήση.
Ομως, πέρα από τη φιλοπεριβαλλοντική προσέγγιση, οι αεροπορικές εταιρείες αναζητούν εναλλακτικά καύσιμα, δεδομένου ότι οι δαπάνες τους για καύσιμα πετούν στα ύψη εξαιτίας των συνεχών αυξήσεων των τιμών του πετρελαίου, οι οποίες την προηγούμενη εβδομάδα έφτασαν σε ύψος ρεκόρ, πάνω από 101 δολάρια το βαρέλι.
Πάντως, οι πρόσφατες μελέτες φαίνεται να διαψεύδουν τις ελπίδες σε ότι αφορά τη φιλικότητα των βιοκαυσίμων προς το περιβάλλον, δεδομένου ότι η χρήση όλο και μεγαλύτερων εκτάσεων για την καλλιέργεια ενεργειακών φυτών οδηγεί αφενός σε αυξήσεις τιμών στα γεωργικά προϊόντα, αφετέρου σε αποψίλωση δασικών εκτάσεων σε αναπτυσσόμενες χώρες.
Μάλιστα, τα νέα δεδομένα ανάγκασαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ανακοινώσει τον Ιανουάριο ότι θα αναθεωρήσει προς τα κάτω το στόχο για κάλυψη του 10% της κατανάλωσης των οχημάτων με βιοκαύσιμα έως το 2020.
Και airbus Η Virgin, η Boeing και η General Electric δεν είναι οι μόνες εταιρείες της αεροπορικής βιομηχανίας που πειραματίζονται με εναλλακτικά καύσιμα. Νωρίτερα αυτό τον μήνα, ένα «σούπερ τζάμπο» Airbus Α380, με κινητήρες Rolls-Royce πέταξε από τη Βρετανία στη Γαλλία καίγοντας συνθετικό υγρό καύσιμο που παράγεται από φυσικό αέριο.

Πηγή: imerisia

Δεν υπάρχουν σχόλια: