Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2008

Βουτιά στην... αδρεναλίνη - Skydive στην Ελλάδα

Ελεύθερη πτώση με αλεξίπτωτο έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει κανείς με απόλυτη ασφάλεια στη σχολή «Ηellenic Skydivers». «Η βουτιά στο κενό μοιάζει να είναι τρομακτική στη σκέψη, δεν είναι όμως τρομακτική στην πράξη», λένε οι εκπαιδευτές.

«Το αεροσκάφος πετάει στα 10.000 πόδια και οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές. Τα ντεσιμπέλ πολλά και τη δεδομένη στιγμή δεν είμαστε σε θέση να ξεχωρίσουμε αν προέρχονται από τον κινητήρα του αεροπλάνου, τον αέρα ή την καρδιά μας, που χτυπά δυνατά, σχεδόν εκκωφαντικά, από τον φόβο. Τον φόβο, που πάντα μας συνοδεύει, όσα άλματα κι αν έχουμε κάνει. Η πόρτα ανοίγει κι ο αέρας μάς δίνει ένα γερό χαστούκι. Και τότε... ανοίγουμε τα φτερά μας και πέφτουμε στο κενό. Ο κόσμος από κάτω μικρός. Μία άλλη οπτική ξεδιπλώνεται. Ο φόβος... το βάζει στα πόδια. Δεν έχει τώρα καμιά δουλειά. Πρωτόγνωρα συναισθήματα κυριεύουν κάθε χιλιοστό του κορμιού, της ύπαρξής μας. Και η αδρεναλίνη, μαζί μας, στα... ύψη. Μετά από 50 περίπου δευτερόλεπτα, η γη έρχεται όλο και πιο κοντά, μεγαλώνει στα μάτια μας και τότε τραβάμε τη λαβή.

Ο μεταξωτός θόλος του αλεξίπτωτου ανοίγει σαν ομπρέλα προστασίας και φρενάρει την πτώση μας. Η κάθοδος πλησιάζει στο τέλος της. Η επαφή με τη γη είναι απαλή και ο θόλος ξεφουσκώνει λίγα μέτρα πιο πίσω».

Κάπως έτσι, «στεγνά», περιγράφει ένας αλεξιπτωτιστής μία ελεύθερη πτώση, δίχως να μπορεί να μεταδώσει αυτό το υπέροχο μείγμα φόβου, ικανοποίησης, ηρεμίας, ομαδικότητας και αυτοπεποίθησης, που τον κυριεύει. Και η... μεγάλη απόφαση είναι όλη δική του, αφού κανείς δεν τον υποχρεώνει, αλλά το κάνει σαν χόμπι.

Γύρω στα 80 με 100 είναι τα άτομα στην Ελλάδα, που κάθε χρόνο επιχειρούν για πρώτη φορά άλμα ελεύθερης πτώσης με αλεξίπτωτο. Από αυτά μόλις ένα 10% συνεχίζει.

Περισσότερα από 4.700 άλματα και γύρω στις 60 ώρες ελεύθερης πτώσης συμπεριλαμβάνει στο βιογραφικό του ο επί σειρά ετών πρωταθλητής Ελλάδας σε αγωνίσματα ελεύθερης πτώσης Γιάννης Λυκάκης, που διευθύνει τη σχολή αλεξιπτωτισμού «Ηellenic Skydivers».

Οι ρίψεις γίνονται από τα δύο ιδιόκτητα αεροσκάφη της σχολής στο ιδιωτικό αεροδρόμιο «ΙΚΑΡΟΣ» στην Κωπαϊδα, στα Μέγαρα και στο αεροδρόμιο Πολυκάστρου, στο Κιλκίς. Σύντροφος του Γιάννη Λυκάκη στον αέρα η σύζυγός του Μαρία Καμπούροβα, μία από τις λίγες γυναίκες στη χώρα μας που κάνουν skydiving (ελεύθερη πτώση) και η μοναδική συσκευαστής - επισκευαστής - επιθεωρητής αλεξιπτώτων με την πιστοποίηση της Αμερικανικής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας FAA. Περισσότεροι από 1.000 μαθητές έχουν παρακολουθήσει τα προγράμματα εκπαίδευσης της σχολής τους.

Ασφάλεια
Αυτό που κυρίως απασχολεί όσους επιθυμούν να κάνουν ελεύθερη πτώση είναι το κατά πόσο είναι ασφαλής. «Από το 1997, που τυποποιήθηκε η εκπαίδευση των αλεξιπτωτιστών, το sky diving είναι αρκετά ασφαλές.

Το αλεξίπτωτο είναι το σωσίβιο του πιλότου. Πώς είναι δυνατόν ένα σωσίβιο να είναι επικίνδυνο; Πέρα από το κύριο αλεξίπτωτο, υπάρχει και το εφεδρικό. Ακόμη, τα άλματα εκτελούνται κάτω από συγκεκριμένες καιρικές συνθήκες και σε επιλεγμένο χώρο ρίψεων. Μπορεί η ελεύθερη πτώση να είναι τρομακτική στη σκέψη, δεν είναι όμως τρομακτική στην πράξη», λέει ο κ. Λυκάκης και συνεχίζει:

«Η πιστοποιημένη εκπαίδευση που παρέχουμε, η σοβαρότητα και η ιστορία των εκπαιδευτών μας, η συνεχής ανανέωση της τεχνογνωσίας μας, η σχολαστική συντήρηση του εξοπλισμού και η αδιάλειπτη διεξαγωγή αλμάτων αποτελούν τα εχέγγυα πως η Hellenic Skydivers είναι μία σοβαρή σχολή».

ΟΙ ΤΙΜΕΣ
Υστερα από 2 ημερών εκπαίδευση γίνεται το 1ο άλμα

Για να φτάσει κάποιος στο επίπεδο να κάνει εναέριες φιγούρες κατά την ελεύθερη πτώση, απαιτείται συνεχής εκπαίδευση και πειθαρχία. Για το... «βάφτισμα» του αλεξιπτωτιστή όμως οι απαιτήσεις είναι πολύ λιγότερες.

Σ' ένα μόλις Σαββατοκύριακο είναι δυνατόν ένας αρχάριος, που έχει απευθυνθεί στη «Ηellenic Skydivers», να τελειώσει τη βασική εκπαίδευση και να κάνει τα πρώτα άλματα.

Η εκπαίδευση μπορεί να γίνει με την παραδοσιακή μέθοδο του Στατικού Ιμάντα (S/L) και με την εξελιγμένη μέθοδο της Επιταχυνόμενης Ελεύθερης Πτώσης (ΑFF). Στην πρώτη περίπτωση, ο εκπαιδευόμενος εκτελεί μόνος του το άλμα και το αλεξίπτωτο ανοίγει αυτόματα αμέσως μετά το άλμα, μέσω ενός ιμάντα που είναι αγκιστρωμένος στο αεροσκάφος. Μετά τα πρώτα 5 άλματα στατικού ιμάντα, ο μαθητής πραγματοποιεί το πρώτο του άλμα ελεύθερης πτώσης, κατά το οποίο το άνοιγμα του αλεξίπτωτου γίνεται χειροκίνητα από τον ίδιο. Τα άλματα στατικού ιμάντα εκτελούνται στα 4.000 πόδια και το κόστος τους ανέρχεται στα 59 ευρώ.

Με τη μέθοδο AFF, ο μαθητής πηδάει από το αεροσκάφος συνοδευόμενος από έναν ή δύο εκπαιδευτές.

Ετσι, ο μαθητής μαθαίνει ευκολότερα και γρηγορότερα. Τα άλματα AFF εκτελούνται από ύψος 10.000 πόδια και το κόστος τους ανέρχεται στα 225 ευρώ με δύο εκπαιδευτές και στα 145 ευρώ με έναν εκπαιδευτή. Για όποιον θέλει απλά να βιώσει την απόλαυση που προσφέρει η ελεύθερη πτώση, προτείνεται η λύση του tandem.

Ο ενδιαφερόμενος δένεται πάνω στον εκπαιδευτή και δίχως να κάνει τίποτα, απολαμβάνει για 50 δευτερόλεπτα καθαρή ελεύθερη πτώση. Το κόστος του είναι 229 ευρώ μαζί με τη βιντεοσκόπηση της πτώσης για να θυμάται το... κατόρθωμά του.

Περισσότερες πληροφορίες στο www.skydive.gr και .... καλή τύχη!

3 σχόλια:

Kostas Κ. είπε...

αυτά είναι... Κρίμα που η σχολή τον περασμένο χρόνο μετακόμισε από Θεσσαλονίκη, Αθήνα. Τώρα είναι πιο μακριά μας... αλλά που θα πάει, θα βρεθεί κάποια στιγμή το σωστό timing για ένα τρελό tandem :P

Kostas Κ. είπε...

επιτέλους έγινε! Εδώ για να το δείτε

http://www.youtube.com/watch?v=NmDzKA2GdJ8

γρηγορης ψαρρης είπε...

ΤΟ ΠΤΥΧΙΟ ΤΟΥ ΣΥΣΚΕΥΑΣΤΗ ΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ[ΛΕΑΚ] ΤΟ ΕΧΕΙ΄