Σάββατο 15 Μαρτίου 2008

Αεροπλάνο από 10.000 μπαμπού και ψαλιδάκια!

Ο λόγος για τον Κινέζο Κάι Γκούο Κιανγκ που είναι σίγουρα μια αποκάλυψη για όσους επισκεφθούν τη νέα παρουσίαση της μόνιμης συλλογής του κέντρου Πομπιντού. Ο Κιανγκ έχει φτιάξει ένα τεράστιο αεροπλάνο από μπαμπού και πλαστικό με 10.000 σουγιαδάκια και ψαλιδάκια που έχουν κατασχεθεί το 2004 στο αεροδρόμιο του Σάο Πάολο.

Γεννημένος το 1957 στην επαρχία Φουτζιάν ήταν γιος ενός ιστορικού και ζωγράφου. Σπούδασε σκηνογραφία και αργότερα πήγε να ζήσει στην Ιαπωνία και εκεί πρωτοκαταξιώθηκε σαν εικαστικός. Το μυστικό της επιτυχίας του είναι ότι αντλεί την έμπνευσή του από την ασιατική παράδοση και μπορεί να δουλέψει με διάφορα υλικά.

Το 2001 έγινε γνωστός και στο ευρωπαϊκό κοινό καθώς πήρε την ύψιστη διάκριση στην Μπιενάλε της Βενετίας. Σήμερα η δουλειά του είναι περιζήτητη και ο ίδιος φαίνεται να ανοίγει τον δρόμο για τους υπόλοιπους ταλαντούχους συμπατριώτες του, που προσπαθούν να κάνουν καριέρα στην Κίνα. Με όπλο το Διαδίκτυο και δεδομένο το ενδιαφέρον που δείχνουν οι συλλέκτες σε όλον τον κόσμο προσπαθούν να ξεφύγουν από τα «στενά» σύνορα της αχανούς χώρας. Παρεμπιπτόντως, το όνομά του, σύμφωνα με ορισμένους, δεν προφέρεται Κάι αλλά Σάι.

Πηγή: Καθημερινή και google

Δεν υπάρχουν σχόλια: