Σάββατο 29 Μαρτίου 2008

Ναι στα κινητά κατά τη διάρκεια της πτήσης!

Ενα από τα τελευταία καταφύγια από τα ενοχλητικά ringtones και τις ανούσιες συνδιαλέξεις αναμένεται να χαθεί, καθώς η υπηρεσία επικοινωνιών της Βρετανίας (Οfcom) ενέκρινε χθες τη χρήση κινητών τηλεφώνων κατά τη διάρκεια πτήσεων. Το γεγονός είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς δημιουργεί προηγούμενο για κάθε ευρωπαϊκή αεροπορική εταιρία που θα θελήσει να εντάξει στις παρεχόμενες υπηρεσίες της και την κινητή τηλεφωνία.

Μετά από διαβουλεύσεις έξι μηνών η Ofcom άναψε τελικά το «πράσινο φως» σε ένα νέο ηλεκτρονικό σύστημα το οποίο εγκαθίσταται εντός του αεροπλάνου και λειτουργεί στην ουσία σαν παροχέας υπηρεσιών τηλεφωνίας για τους επιβάτες.

Η υπηρεσία θα ενεργοποιείται κατά τη διάρκεια των πτήσεων, με εξαίρεση το χρονικό διάστημα της προσγείωσης και της απογείωσης και για όσο το αεροπλάνο βρίσκεται σε ύψος πάνω από τα 3.000 πόδια (914 μέτρα). Το πλήρωμα θα έχει τη δυνατότητα να απενεργοποιεί το σύστημα ή να αποτρέπει φωνητικές κλήσεις κάθε φορά που κρίνει απαραίτητο, όπως για παράδειγμα κατά τη διάρκεια νυχτερινών πτήσεων.

Αυτό που μένει πλέον είναι ο εξοπλισμός και το λογισμικό που θα χρησιμοποιηθούν να πάρουν την έγκριση και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασφάλειας Πτήσεων (ΕΥΑΠ). Οι αιτήσεις αναμένεται να πέσουν βροχή, καθώς η νέα υπηρεσία θα εντείνει τον ανταγωνισμό. Η ιρλανδική «Ryanair» -για παράδειγμα- περίμενε αυτή τη στιγμή από το 2006. H αεροπορική εταιρία «Emirates» εδώ και 10 μέρες παρέχει την υπηρεσία σε ένα αεροπλάνο της -και σύντομα θα ακολουθήσει και δεύτερο- χρησιμοποιώντας το σύστημα της Aeromobile, κοινοπραξία της οποίας στρατηγικός συνεργάτης είναι η Διεθνής Υπηρεσία Αεροπορικών Μεταφορών (IATA). Επομένως, το να μην εγκριθεί το σύστημα και από την ΕΥΑΠ θα πρέπει μάλλον να θεωρείται απίθανο.

Οι τηλεφωνικές κλήσεις προς και από κινητό κατά τη διάρκεια πτήσεων θα πραγματοποιούνται μέσω δορυφόρων, που σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνουν αρκετές συμφωνίες ακόμη ώστε να είναι διαθέσιμη η υπηρεσία. Οσο για το κόστος, οι γνωρίζοντες λένε ότι δεν θα είναι φτηνό, αλλά ούτε και απαγορευτικό.

Πηγή: e-tipos

Δεν υπάρχουν σχόλια: