Παρασκευή 28 Μαρτίου 2008

«Πρώτη» του Χίθροου με ακυρώσεις και καθυστερήσεις πτήσεων

Μπορεί να δημιουργήθηκε για να μειώσει την ταλαιπωρία που υφίστανται οι επιβάτες στο πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο του κόσμου, αλλά στη χθεσινή, πρώτη ημέρα λειτουργίας του, ο νέος τερματικός σταθμός του Χίθροου μάλλον την αύξησε. Δεκάδες πτήσεις ακυρώθηκαν και επιβάτες περίμεναν για ώρες τις αποσκευές τους, ενώ ακτιβιστές δεν έχασαν την ευκαιρία να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην επέκταση του αεροδρομίου, χωρίς όμως αυτή τη φορά να είναι εκείνοι που προκάλεσαν τα προβλήματα. Οι πρώτοι επιβάτες κατέφτασαν από το Χονγκ Κονγκ τα ξημερώματα, ενώ η πρώτη πτήση έφυγε λίγη ώρα αργότερα για το Παρίσι. Μέχρι το μεσημέρι όμως, η British Airways είχε αναγκαστεί να ακυρώσει 34 πτήσεις.

Τουλάχιστον τρία αεροπλάνα απογειώθηκαν από το νέο αεροσταθμό χωρίς αποσκευές. Και παρ' όλο που οι κατασκευαστές παρουσίαζαν το νέο σύστημα μεταφοράς των αποσκευών ως ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα του τερματικού σταθμού 5, πολλοί ήταν αυτοί που περίμεναν πάνω από δύο ώρες για να τις παραλάβουν.

Η British Airways, η μοναδική εταιρεία που μπορεί να χρησιμοποιεί τον αεροσταθμό (που στοίχισε 4,3 δισ. στερλίνες), απέδωσε τα «λιγοστά μικροπροβλήματα» στην έλλειψη εξοικείωσης του προσωπικού με τις νέες εγκαταστάσεις. «Ηταν κάτι που περιμέναμε ότι θα συνέβαινε, καθώς πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες και πιο περίπλοκες μετακινήσεις αεροδρομίων στην ιστορία», όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Την ίδια ώρα, η εταιρεία που είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία του αεροδρομίου (ΒΑΑ) αναγκάστηκε να αναβάλει τα αμφιλεγόμενα σχέδιά της να χρησιμοποιούνται δακτυλικά αποτυπώματα προκειμένου να διαπιστώνεται ότι ο επιβάτης που τσεκάρει είναι ο ίδιος με αυτόν που επιβιβάζεται στο αεροπλάνο. Μέχρι η αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων να αποφασίσει για τη νομιμότητα ενός τέτοιου μέτρου ασφαλείας, οι αρχές του αεροδρομίου φωτογραφίζουν τους επιβάτες αντί να τους παίρνουν τα δακτυλικά αποτυπώματα.

Τα μέτρα ασφαλείας χθες ήταν ιδιαίτερα αυξημένα και λόγω των αναμενόμενων διαμαρτυριών από ακτιβιστές ενάντια στη δημιουργία έκτου τερματικού σταθμού και τρίτου αεροδιαδρόμου στο Χίθροου. Περίπου διακόσια άτομα, φορώντας άσπρες και κόκκινες μπλούζες, πραγματοποίησαν διαμαρτυρία που εξελίχθηκε ειρηνικά.

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια: