Παρασκευή 14 Μαρτίου 2008

Εκτός Κιότο η Ελλάδα;

Κίνδυνο να βρεθεί εκτός Πρωτοκόλλου του Κιότο αντιμετωπίζει η Ελλάδα, εξαιτίας του ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν διαθέτει αξιόπιστο σύστημα καταγραφής εκπομπών ρύπων και επειδή ο υπουργός Περιβάλλοντος αρνείται τη σχετική κοινοτική βοήθεια.

Το θέμα προέκυψε χθες στο Στρασβούργο, από απάντηση που έδωσε ο επίτροπος για το Περιβάλλον Σταύρος Δήμας σε σχετική ερώτηση που είχε υποβάλει στην Επιτροπή η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αννυ Ποδηματά.

Αποκαλύφθηκε, δηλαδή, ότι απορρίφθηκαν οι θέσεις της κυβέρνησης από την Επιτροπή Συμμόρφωσης της Σύμβασης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή και η Ελλάδα αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να είναι η μοναδική χώρα της Ε.Ε. που θα βρεθεί εκτός του συστήματος δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Ο επικείμενος διασυρμός της χώρας μας θα είναι πρωτοφανής αφού, όπως υπονοείται και στην απάντηση του κοινοτικού επιτρόπου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζεται να κινήσει τη διαδικασία παραπομπής της χώρας μας στο Ευρωδικαστήριο, για παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Σύμφωνα με τις διευκρινίσεις της κ. Ποδηματά, η Επιτροπή Συμμόρφωσης των Ηνωμένων Εθνών, στη συνεδρίασή της στις 4-5 Μαρτίου, στη Βόνη, έκρινε ανεπαρκείς τις εξηγήσεις και τις διαβεβαιώσεις συμμόρφωσης του ΥΠΕΧΩΔΕ για το Εθνικό Σχέδιο Κατανομής Εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα από τις 141 που έχουν υπογράψει το Πρωτόκολλο του Κιότο, που παραπέμφθηκε στην Επιτροπή Συμμόρφωσης, επειδή δεν διαθέτει ένα αξιόπιστο σύστημα καταγραφής εκπομπών.

Η οριστική απόφαση της Επιτροπής του ΟΗΕ θα ληφθεί στις 16-17 Απριλίου και εάν η Ελλάδα δεν παρουσιάσει άμεσα τεκμηριωμένες θέσεις προσαρμογής, θα βρεθεί εκτός συστήματος του Πρωτοκόλλου του Κιότο.

Ράπισμα Δήμα σε Σουφλιά

Στην απάντησή του, ο αρμόδιος για το περιβάλλον επίτροπος Σταύρος Δήμας σφάζει με το... βαμβάκι τον ΥΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά, αποκαλύπτοντας ότι η Ελλάδα δεν έχει κοινοποιήσει μέχρι σήμερα το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο Κατανομής και επισημαίνοντας ότι «η Επιτροπή Συμμόρφωσης της Σύμβασης Πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για τις Κλιματικές Αλλαγές παρέπεμψε τη χώρα στο αρμόδιο για την επιβολή σκέλος της -Enforcement Branch- στις 23 Ιανουαρίου».

Λίγες ημέρες πριν από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Συμμόρφωσης του ΟΗΕ, ο κ. Δήμας υπενθυμίζει με νόημα ότι «η ορθή εφαρμογή της ισχύουσας ευρωπαϊκής νομοθεσίας για το περιβάλλον αποτελεί προτεραιότητα για την Επιτροπή», τονίζοντας ότι «αν ένα κράτος δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών με την υποβολή στοιχείων, η Επιτροπή έχει το δικαίωμα να κινήσει διαδικασία για παραπομπή».

Το ΥΠΕΧΩΔΕ

Από την πλευρά του το ΥΠΕΧΩΔΕ ισχυρίζεται πως οι εξηγήσεις που καλείται να δώσει η Ελλάδα οφείλονται σε λανθασμένους υπολογισμούς εκπομπών για την περίοδο 1996-1997.

Επίσης, κατηγορεί την ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Αννυ Ποδηματά πως επιχειρεί να προεξοφλήσει «χαιρέκακα το αποτέλεσμα» της έρευνας της επιτροπής του ΟΗΕ, προσθέτοντας πως από το 1995 ώς και πέρυσι «την ευθύνη της συλλογής, της διασφάλισης ποιότητας, της αξιολόγησης των στοιχείων είχε ερευνητική ομάδα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών υπό την προεδρία του κ. Δ. Λάλα, ο οποίος σήμερα ως αρμόδιος του ΠΑΣΟΚ για την κλιματική αλλαγή κάνει τον τιμητή.

Μάλιστα ο ίδιος ως πρόεδρος αυτής της ομάδας το 2007 κατήγγειλε στον ΟΗΕ ότι δεν θα υπάρξει επαρκές σύστημα παρακολούθησης των εκπομπών της χώρας μας, στρεφόμενος ευθέως όχι κατά του ΥΠΕΧΩΔΕ αλλά κατά της Ελλάδος! Δυστυχώς η ομάδα αυτή δεν κατόρθωσε να υποστηρίξει επαρκώς στον ΟΗΕ το περιεχόμενο των εκθέσεων που η ίδια είχε συντάξει, ούτε να πείσει για την ακρίβεια των υπολογισμών της».

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια: