Παρασκευή 11 Απριλίου 2008

Στη Γαλλία βρίσκεται από χθες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης, στο πλαίσιο ενός μεγάλου... έρωτα, που έχει προκύψει τελευταία μεταξύ των δύο χωρών, ιδιαίτερα μετά την υποστήριξη της Γαλλίας στο θέμα της ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.

Ο Ελληνας υπουργός βρέθηκε στο Παρίσι καλεσμένος του Γάλλου ομολόγου του, αλλά σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου θα γίνει δεκτός και από τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί. Τα θέματα που θα συζητήσουν οι δύο υπουργοί είναι «διμερούς ενδιαφέροντος», όπως αναγράφεται στο δελτίο Τύπου, και θα αφορούν τις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τα Βαλκάνια, καθώς η Γαλλία αναλαμβάνει την προεδρία της Ε.Ε. από τις αρχές Ιουλίου.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας δεν θα συζητήσει μόνο πολιτική, αλλά και πολιτική εξοπλισμών, καθώς η Γαλλία ενδιαφέρεται ιδιαίτερα να πουλήσει στην Ελλάδα τόσο τα νέα μαχητικά αεροσκάφη Rafale «Ραφάλ» όσο και τις νέες φρεγάτες. Το ενδιαφέρον τους μάλιστα είναι τόσο μεγάλο, που μαζί με τις φρεγάτες έχουν αποδεσμεύσει για εξαγωγή ένα από τα καλύτερα οπλικά πυραυλικά συστήματα τύπου Cruz «Κρουζ», οπλικό σύστημα που οι Αμερικανοί δεν εξάγουν σε κανέναν εκτός από το Ισραήλ. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα δύο εξοπλιστικά προγράμματα θα αποτελέσουν διαπραγματευτικό χαρτί από την πλευρά του κ. Μεϊμαράκη, ένα χαρτί που η γαλλική κυβέρνηση θα κάνει πολλά για να το πάρει.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ενώ η προμήθεια των νέων μαχητικών εδώ και τρία χρόνια δεν υπήρχε παρά μόνο ως σκέψη, αίφνης ξεκίνησε επιτροπή για τον καθορισμό των προδιαγραφών των νέων αεροσκαφών, με στόχο να ολοκληρώσει το έργο της πολύ σύντομα, ενώ παράλληλα θα εγκριθεί από το ανώτατο αεροπορικό συμβούλιο η αναγκαιότητα και η σκοπιμότητα της προμήθειας. Κατόπιν αυτού, το ΚΥΣΕΑ είναι ελεύθερο να προχωρήσει στην επιλογή του νέου αεροσκάφους, επιλέγοντας φυσικά από τα τέσσερα υποψήφια, που είναι τα γαλλικά, τα σουηδικά, τα αμερικανικά και το ευρωμαχητικό.

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια: