Σάββατο 3 Μαΐου 2008

Ματαίωση πτήσεων της Ολυμπιακής

Αμανάτι στα νησιά που πέρασαν τις διακοπές του Πάσχα κινδυνεύουν να μείνουν δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες, ταξιδιώτες λόγω της νέας κρίσης στις Ολυμπιακές Αερογραμμές μεταξύ μερίδας πιλότων και διοίκησης. Χθες ματαιώθηναν τουλάχιστον 16 πτήσεις εξαιτίας της απόφασης των πιλότων των ελικοφόρων αεροσκαφών (ATR), να τηρήσουν κατά γράμμα τον κανονισμό εργασίας. Παράλληλα, όπως προκύπτει και από δηλώσεις στελεχών της Ολυμπιακής Αεροπλοΐας και των Ολυμπιακών Αερογραμμών, οι πιλότοι δηλώνουν βλάβες οι οποίες κατά τη διενέργεια του ελέγχου που ακολουθεί δεν διαπιστώνονται από τους τεχνικούς.

Βασική αιτία για την αναστάτωση και τις έντονες αναταράξεις στο ούτως ή άλλως προβληματικό πρόγραμμα δρομολογίων του εθνικού μας αερομεταφορέα αποτελεί η μη υπογραφή ξεχωριστής συλλογικής σύμβασης εργασίας με τους πιλότους των ελικοφόρων οι οποίοι υπάγονται στο σωματείο της ΕΕΧΑ.

Εκπρόσωποι του σωματείου δηλώνουν ότι το 2004 και το 2007 η διοίκηση των αερογραμμών είχε υπογράψει συμβάσεις μαζί τους, κάτι που φέτος δεν συνέβη καθώς υπήρξε συμφωνία μεταξύ της διοίκησης των Αερογραμμών και της ΕΧΠΑ, της ένωσης δηλαδή που εκπροσωπεί τους πιλότους στα Boing και στα Airbus. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι στο στόλο των ελικοφόρων υπάρχουν σήμερα 46 κενές θέσεις πιλότων και πως την τελευταία εξαετία προσφέρουν διαρκώς υπερεργασία για να καλυφθούν οι ανάγκες του πτητικού προγράμματος.

Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη διαρκής κόντρα μεταξύ των δύο ενώσεων (ΕΕΧΑ και ΕΧΠΑ), η οποία και στο παρελθόν έχει προκαλέσει ματαιώσεις πτήσεων. Εκπρόσωποι της εταιρείας και του υπουργείου Μεταφορών δηλώνουν πως δεν προτίθενται να ξεκινήσουν ξεχωριστές διαπραγματεύσεις με την ΕΕΧΑ, ενώ την ίδια στιγμή διαδραματίζονται κωμικοτραγικές στιγμές στο υπόστεγο της Αεροπλοΐας όπου και συντηρούνται τα ελικοφόρα αεροσκάφη.

Χαρακτηριστικά αναφέρουν πως ένα αεροπλάνο μπήκε τρεις φορές στο υπόστεγο έπειτα από παρατήρηση πιλότου πως αυτό... έγερνε προς τα δεξιά. Τουλάχιστον έξι αεροπλάνα ήταν μέχρι αργά χθες το βράδυ καθηλωμένα και η Αεροπλοΐα προχώρησε σε άρον άρον ανάκληση των ρεπό και αδειών, μιας και το διαθέσιμο τεχνικό προσωπικό δεν επαρκούσε αριθμητικά. Το χάος στις πτήσεις των Ολυμπιακών Αερογραμμών αναμένεται να συνεχιστεί, καθώς ούτε οι πιλότοι ούτε η εταιρεία φαίνονται διατεθειμένοι να υπαναχωρήσουν από τις θέσεις τους.

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: