Τρίτη 6 Μαΐου 2008

Εξηγήσεις ζητά για το σκοπιανό αεροσκάφος η Ε.Ε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ερευνά για το ζήτημα της απαγόρευσης από τις ελληνικές αρχές διέλευσης σκοπιανού αεροπλάνου από τον ελληνικό εναέριο χώρο.

Την ανακοίνωση αυτή έκανε χθες εκπρόσωπος Τύπου του αρμόδιου για τις μεταφορές επιτρόπου Ζακ Μπαρό, ο οποίος, αμφισβητώντας προφανώς την κοινοτική νομιμότητα αυτής της ενέργειας, είπε ότι οι υπηρεσίες της Κομισιόν έχουν ζητήσει σχετικές πληροφορίες από την Αθήνα.

Ως προς την ουσία του θέματος είπε ότι αμφισβητεί τη νομιμότητα της ελληνικής απαγόρευσης επικαλούμενος τη Συμφωνία του 2006 που έχει υπογράψει η Κομισιόν με τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων για ελεύθερες και ανεμπόδιστες αεροπορικές μεταφορές.

Η χθεσινή δήλωση του εκπροσώπου του κ. Μπαρό προήλθε από καταγγελία της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ προς την Επιτροπή ύστερα από την απαγόρευση υπερπτήσης του ελληνικού εδάφους την περασμένη εβδομάδα σε σκοπιανό αεροπλάνο της εταιρείας «Μακεδονικές Αερογραμμές» (ΜΑΤ) που κατευθυνόταν στο Κάιρο.

Ο ίδιος εκπρόσωπος αναφερόμενος σε πρόσφατη δήλωση του ΥΠΕΞ σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα δεν έχει κυρώσει τη σχετική συμφωνία για τον Κοινό Ευρωπαϊκό Εναέριο Χώρο και άρα δεν δεσμεύεται να την εφαρμόσει, υποστήριξε ότι η συμφωνία αυτή έχει τεθεί σε ισχύ κι ας μην έχει κυρωθεί απ όλα τα κράτη-μέλη.

Στην επιστολή-καταγγελία της σκοπιανής κυβέρνησης προς την Κομισιόν και το Γιουροκοντρόλ, τον οργανισμό που ρυθμίζει την εναέρια κυκλοφορία στην Ευρώπη, επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι η απάντηση της ελληνικής ΥΠΑ ότι δεν μπορεί να δώσει έγκριση στην εταιρεία που φέρει την ονομασία «ΜΑΤ-ΜΑCΕDΟΝΙΑΝ ΑΙRLΙΝΕS» στερείται νομικής βάσης στα διεθνή έγγραφα για την ρύθμιση της εναέριας κυκλοφορίας.

Αναφέρεται ακόμη ότι η Συμφωνία για τον Κοινό Ευρωπαϊκό Εναέριο Χώρο επιτρέπει απεριόριστες τακτικές και Τσάρτερ πτήσεις προς και από κάθε σημείο της Ένωσης και της ΠΓΔΜ. Αξίζει τέλος να αναφερθεί ότι οι Σκοπιανοί επιχείρησαν να δώσουν και μια δραματική χροιά στην υπόθεση κατηγορώντας την Ελλάδα ότι έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή των επιβατών του εν λόγω αεροπλάνου επειδή αυτό υποχρεώθηκε να καταλήξει στο προορισμό του μέσω Τουρκίας.

Τον κίνδυνο αυτής της πτήσης πάντως αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ο εκπρόσωπος Τύπου του κ. Μπαρό που όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει αυτή την εξέλιξη, απάντησε ότι η Κομισιόν δεν έχει στην διάθεση της κανένα στοιχείο που να επιβεβαιώνει τέτοιου τύπου κινδύνους για τους επιβάτες.

Πηγή: Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια: