Τρίτη 13 Μαΐου 2008

Μιανμάρ: Το πρώτο αεροπλάνο των ΓΧΣ παραδίδει ανθρωπιστική βοήθεια

Μια εβδομάδα μετά το καταστροφικό χτύπημα του κυκλώνα Ναργκίς στο νοτιοδυτικό τμήμα της Μιανμάρ, το πρώτο μισθωμένο αεροπλάνο των ΓΧΣ έφθασε σήμερα το πρωί στη Γιανγκόν, μεταφέροντας 34 τόνους ιατρικών και λοιπών προμηθειών. Μετά τον τελωνειακό έλεγχο, όλες οι προμήθειες μεταφέρθηκαν στις αποθήκες της οργάνωσης στη Γιανγκόν.
Οι προμήθειες περιλαμβάνουν φάρμακα για διαρροΐκές ασθένειες και ελονοσία, έτοιμη θεραπευτική τροφή, πλαστικά καλύμματα, δοχεία νερού, αντλίες νερού και ένα φουσκωτό χωρητικότητας 8 ατόμων.
Τρία (3) ακόμη μισθωμένα αεροπλάνα κατευθύνονται στη χώρα από τη Φρανκφούρτη, το Οστέντε του Βελγίου και το Ντουμπάι και αναμένεται να φθάσουν στη Μιανμάρ σήμερα και αύριο, μεταφέροντας ακόμη 120 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας.Η ανθρωπιστική βοήθεια που έφθασε στη χώρα θα μεταφερθεί με φορτηγά στις πληγείσες περιοχές τις επόμενες ημέρες. Παρ’ όλα αυτά, οι ανάγκες του πληθυσμού είναι τόσο μεγάλες, ειδικά στο Δέλτα του Ιραγουάντι, σύμφωνα με την ανάλυση των ομάδων των ΓΧΣ, ώστε θα χρειαστούν πολλά ακόμη φορτία ανθρωπιστικής βοήθειας προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση.Αυτή τη στιγμή οι ΓΧΣ έχουν 100 εθελοντές στο Δέλτα και 10-20 ακόμη εθελοντές αναμένεται να φθάνουν καθημερινά στην περιοχή. Στις περιοχές του Τουαντέι (Twantey), Μπογκαλέι (Bogaley), Κουνγκγιανγκόν (Kungyangon), Παθέιν (Pathein (Bassein)), Χαΐγκγι (Haigyi) και Λαπούτα (Laputta), 15 ομάδες πραγματοποιούν ιατρικές επισκέψεις, διανέμουν τρόφιμα, πλαστικά καλύμματα, εργάζονται για την εξυγίανση νερού και τον καθαρισμό περιοχών όπου οι πληγέντες έχουν αναζητήσει καταφύγιο.
Σε μερικές περιοχές, οι αρχές έχουν επιβάλλει πολλούς περιορισμούς στις ομάδες των ΓΧΣ. Στην περιοχή του Μπογκαλέι, για παράδειγμα, η ομάδα των ΓΧΣ δεν κατάφερε να προσφέρει όση βοήθεια είχε τη δυνατότητα να προσφέρει ώστε να ανταποκριθεί στις τεράστιες ανάγκες για τρόφιμα και ιατρική περίθαλψη.
Πηγή: www.msf.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: