Σάββατο 17 Μαΐου 2008

Ελβετός - Σύγχρονος Ίκαρος

Μετά από προσπάθειες και προετοιμασίες πέντε χρόνων τελικά κατάφερε να πραγματοποιήσει το όνειρό του και να διασχίσει πετώντας τις Άλπεις ο Ελβετός Ιβ Ροσί.

Ο περίεργος κατασκευαστής που αυτοαποκαλείται «ο Τολμηρός», πήδηξε από ένα αεροπλάνο και πέταξε πάνω από την ελβετική πόλη Μπεξ.

Η πρωτότυπη εφεύρεση που κατασκεύαζε ο ίδιος πέντε χρόνια, του χάρισε μια μοναδική εμπειρία πτήσης διάρκειας πέντε λεπτών σε ύψος 2,348 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της γης, κάνοντας ένα νέο ρεκόρ στις αυτόνομες πτήσεις με μηχανική υποστήριξη.

Ο σύγχρονος Ίκαρος εγκατέλειψε το αεροπλάνο ντυμένος με φόρμα σαν αυτές που φορούν οι οδηγοί αγώνων αυτοκινήτου και με μηχανικά φτερά οκτώ μέτρων πέταξε αγγίζοντας τα 300 χλμ την ώρα.

Τα φτερά κρύβουν το μυστικό της πτήσης καθώς σ’ αυτά υπάρχουν 4 μικρές μηχανές τζετ.

Ένα ελικόπτερο τον συνόδευε διαρκώς για να καταγράψει την πτήση και ένα αεροπλάνο μετρούσε την ταχύτητά του.

Ο Ροσί είναι πρώην πιλότος του ελβετικού στρατού και δύο αεροπορικών εταιρειών ενώ έχει μεγάλη εμπειρία στις συγκεκριμένες αυτόνομες πτήσεις.

Για κάθε ενδεχόμενο ο Ροσί ήταν εφοδιασμένος μ’ ένα αλεξίπτωτο το οποίο θα χρησιμοποιούσε σε περίπτωση βλάβης.

Πάντως το εγχείρημα δεν έγινε μόνον λόγω της τρέλας του Ελβετού αφού η εφεύρεση πρόκειται να πουληθεί σε τιμή μάλλον ακριβή, καθώς ο Ροσί και οι χορηγοί του έχουν ήδη επενδύσει στα «φτερά» 300.000 δολάρια.

Επόμενος στόχος του «Τολμηρού» θα είναι μια πτήση πάνω από τη Μάγχη και στη συνέχεια ακόμη μία πάνω από το Γκραν Κάνυον.


Πηγή: Protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια: