Τρίτη 3 Ιουνίου 2008

Αντεπίθεση «4» στον Σαρκοζί για να πάρουμε Eurofighter (Γιουροφάιτερ)

«Απογειώνονται» οι διεθνείς πολιτικές ίντριγκες και πιέσεις με στόχο τα εξοπλιστικά της Ελλάδας. Τέσσερα διεθνή ισχυρά στρατόπεδα ξεκίνησαν ήδη, και τους επόμενους μήνες θα χρησιμοποιήσουν όλες τις δυνάμεις τους για να κατακτήσουν την αγορά της λεωφόρου Μεσογείων.

Πρόεδρο-πωλητή» αποκαλούν τον Σαρκοζί, Γερμανοί αξιωματούχοι
Πρώτος στόχος, τα νέα μαχητικά αεροσκάφη. Η πολιτική Σαρκοζί -«πρόεδρο-πωλητή» όπως τον αποκαλούν Γερμανοί αξιωματούχοι- ανάγκασε τις ηγεσίες Γερμανίας, Αγγλίας, Ισπανίας και Ιταλίας να αφυπνιστούν και να ασκήσουν πολιτικές πιέσεις προς την κυβέρνηση Καραμανλή για επιλογή τού Eurofighter (Γιουροφάιτερ).

Πολιορκούν Καραμανλή
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Γερμανίδα καγκελάριος και οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Αγγλίας, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ε.Ε. που θα γίνει μέσα στον μήνα, θα συναντηθούν με τον Ελληνα πρωθυπουργό και θα συζητήσουν τα πολιτικά και στρατιωτικά οφέλη της Ελλάδας από πιθανή προμήθεια των Γιουροφάιτερ. Ενα από αυτά ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια της έκθεσης στο Βερολίνο, από εκπρόσωπο της εταιρείας EADS, που είπε ότι «αν η Ελλάδα θέλει, μπορεί ακόμα και να μετάσχει ως εταίρος στην κοινοπραξία των χωρών στη νέα έκδοση του Γιουροφάιτερ, με σημαντικά πολιτικά και οικονομικά οφέλη».

Στο δίπλα στρατόπεδο, αυτό των Αμερικανών, οι πιέσεις ασκούνται σε μια δική τους λογική, που θέλει το νέο μαχητικό της Ελλάδας να είναι το F-35, το οποίο ακόμα βρίσκεται «στα χαρτιά« και, κατά τα δικά τους λεγόμενα, είναι το αεροσκάφος πέμπτης γενιάς. Κρυμμένη καλά πίσω από αυτήν την πολιτική είναι η προμήθεια άλλων 20 ή 30 F-16, που θα καλύψουν την ελληνική αεροπορία μέχρι το 2018, όπου, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, θα είναι διαθέσιμο προς παράδοση το νέο αμερικανικό μαχητικό.

Στο γαλλικό στρατόπεδο, τα πράγματα είναι απλά: την πώληση τόσο των νέων μαχητικών όσο και των φρεγατών έχει αναλάβει προσωπικά ο Γάλλος πρόεδρος και αναμένεται να τα βάλει στο τραπέζι των πολιτικών του διαπραγματεύσεων κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα, στις 6 του μήνα. Ο κ. Σαρκοζί, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προσπαθήσει να τα πάρει και τα δύο, παρέχοντας ως αντάλλαγμα την πλήρη πολιτική υποστήριξη της Ελλάδας στα διεθνή θέματα και στην Ε.Ε.

Τέλος, στο στρατόπεδο των Σουηδών έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια ενημέρωσης προς κάθε κατεύθυνση, ότι το μαχητικό τους δεν είναι μόνο το πιο φθηνό σε κόστος αγοράς, αλλά και με το μικρότερο κόστος ανά ώρα πτήσεων, κάτι που, πάντα κατά τους Σουηδούς, «θα μειώσει πάρα πολύ το κόστος των καθημερινών αναχαιτίσεων στο Αιγαίο, που "γονατίζει" την ελληνική οικονομία».

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια: