Κυριακή 8 Ιουνίου 2008

Ο,τι πετά, φακελώνεται

Φακελωμένοι στα απροσπέλαστα αρχεία των υπηρεσιών ασφαλείας θα είναι στο εξής όσοι ταξιδεύουν αεροπορικώς από και προς χώρες της Ε.Ε. Στο προσεχές μέλλον, μάλιστα, το μέτρο θα επεκταθεί σε όλους όσοι ταξιδεύουν σε χώρες εντός της Ε.Ε., δηλαδή σε εκατομμύρια ευρωπαίων πολιτών κάθε χρόνο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μιμούμενη την πρακτική των Αμερικανών, επιβάλλει ένα νέο ευρωπαϊκό PNR (Passenger Name Record, δηλ. φάκελος με τα προσωπικά στοιχεία του επιβάτη).

Οι αεροπορικές εταιρείες θα υποχρεούνται να καταγράφουν και να στέλνουν για αποθήκευση, 24 ώρες πριν από την πτήση, 19 προσωπικά δεδομένα για όλους τους ταξιδιώτες.

Αυτό σημαίνει ότι ευαίσθητες προσωπικές πληροφορίες για κάθε Ελληνα που ταξιδεύει, είτε προς χώρες της Ε.Ε., είτε προς τις ΗΠΑ, είτε προς τρίτες χώρες, θα καταγράφονται σε τεράστιους υπολογιστές και θα αξιολογούνται από εκπαιδευμένους αστυνομικούς, πριν αυτός μπει στο αεροπλάνο. Σε περίπτωση που κάτι πάει... στραβά και θεωρηθεί «ύποπτος» ή «επικίνδυνος» εγκληματίας, απλά θα οδηγείται στη φυλακή...

**Συγκεκριμένα θα φακελώνονται το όνομα, η διεύθυνση, τα e-mails των επιβατών, το είδος των αποσκευών, ο τρόπος έκδοσης - πληρωμής του εισιτηρίου και πληροφορίες αγνώστου περιεχομένου, υπό τον τίτλο «γενικές παρατηρήσεις»!

**Κάθε χώρα θα κρατάει σε ειδικά αρχεία τα στοιχεία αυτά τουλάχιστον 13 χρόνια. Οι αστυνομικές αρχές και οι μυστικές υπηρεσίες θα έχουν άμεση πρόσβαση σε αυτά, με ένα απλό αίτημα. Υποχρεούνται, μάλιστα, να τα αποστείλουν σε όποια άλλη χώρα τα ζητήσει, επικαλούμενη έρευνα ή δίωξη αδικημάτων που σχετίζονται με την τρομοκρατία και το οργανωμένο έγκλημα.

**Τα δεδομένα θα συνοδεύονται με ειδικές αναλύσεις των υπηρεσιών ασφαλείας για την επικινδυνότητα του προσώπου που ταξιδεύει.

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια: