Παρασκευή 20 Ιουνίου 2008

Ο υπερυπολογιστής που σπάει όλα τα ρεκόρ

Πέρα από τα όρια της ανθρώπινης φαντασίας έφτασε για ακόμη μία φορά η τεχνολογία. Ο ταχύτερος ηλεκτρονικός υπολογιστής στον κόσμο -αξίας άνω των 100 εκατ. δολαρίων- είναι πραγματικότητα. Το όνομά του είναι «Roadrunner» (δρομέας), από το όνομα του εθνικού πτηνού του Μεξικού, και ανήκει στην αμερικανική εταιρία IBM. Ο υπερυπολογιστής, αν και διαθέτει τον ίδιο επεξεργαστή Cell με το Play Station-3, έχει πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες: φτάνει τους 1.000 τρισ. υπολογισμούς κινητής υποδιαστολής ανά δευτερόλεπτο. Για να γίνει κατανοητό το εύρος των δυνατοτήτων του, οι υπολογισμοί αυτοί μέσα σε μία μέρα θα ήταν δυνατό να επιτευχθούν αν όλοι οι άνθρωποι του πλανήτη εργάζονταν σε ένα laptop για 24 ώρες την ημέρα επί 46 χρόνια!

Η επιτυχία ανήκει σε ομάδα επιστημόνων του Εθνικού Εργαστηρίου του Λος Αλαμος σε συνεργασία με την IBM, αλλά θα πρέπει να επιβεβαιωθεί και επίσημα προτού κατακτήσει την κορυφή του Top-500 των υπερυπολογιστών. «Είναι ένας δαίμονας της ταχύτητας, που θα μας επιτρέψει να λύσουμε κρίσιμα προβλήματα», δήλωσε ο Τόμας ντ’ Αγκοστίνο, επικεφαλής του Κέντρου Εθνικής Πυρηνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τους κατασκευαστές, ο υπολογιστής θα βοηθήσει στην επιστημονική έρευνα και κυρίως στη μετεωρολογία και την αστρονομία. Θεωρείται το καταλληλότερο εργαλείο για τη δημιουργία μοντέλων κατά της κλιματικής αλλαγής.

Πηγή: e-tipos

1 σχόλιο:

ΠΡΕΖΑ TV είπε...

Κοιτα να δεις τι βγαζουν οι ατιμοι.....